in

Susret zborova u NOVIGRADU: Više od 300 pjevača na nacionalnoj smotri zborskog pjevanja

Susret zborova u Novigradu

Više od 300 pjevača iz 14 hrvatskih zborova susrest će se 14. i 15. listopada u Novigradu, u tamošnjem CMIK-u, Centru za manifestacije i kulturu, na 56. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova. Riječ je o središnjoj nacionalnoj smotri zborskog pjevanja, manifestaciji od državnog značaja s dugogodišnjom tradicijom, koja na godišnjoj razini okuplja najbolje hrvatske amaterske zborove i ljubitelje zborskog pjevanja.

Da podsjetimo, Novigrad je sve do 2015. godine, nekoliko godina uzastopno, već bio domaćinom ovog Susreta, no zbog potrebe za renovacijom prostora tadašnjeg Pučkog otvorenog učilišta, Susret se potom održavao u drugim hrvatskim gradovima. Kako je prostor bivšeg Učilišta, današnjeg CMIK-a, sada u potpunosti obnovljen i uređen u suvremeni kulturni i multimedijalni centar, vrata suradnje ponovo su se otvorila, što je u konačnici i rezultiralo „povratkom“ Susreta u Novigrad.     

Susret zborova jedna je od deset nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, a na kojoj će i ove godine nastupiti najuspješniji hrvatski zborovi, predstavnici osam hrvatskih županija, s preko 300 pjevača i pjevačica.

Na ovogodišnjem Susretu nastupit će šest klasičnih malih vokalnih sastava i osam pjevačkih zborova, koji su svoj nastup morali izboriti putem županijskih i regionalnih smotri i samostalnih preslušavanja. Kao gosti pridružit će im se i Zbor „Lavandaˮ iz Novigrada te Mješoviti pjevački zbor „Koronaˮ iz Umaga, koji će i otvoriti Susret. Ostali sudionici 56. Susreta su, u kategoriji klasičnih malih vokalnih sastava: Ženski zbor „Skladˮ, Bakar; Gospodnetić Singers – Glazbeni klub Lisinski, Zagreb; Ženski komorni zbor „Cantus ante Omniaˮ, Zagreb; Pjevački zbor KUD-a „Ban Josip Jelačić“, Zaprešić; Ženska vokalna skupina „Stridonne”, Štrigova; Ženski vokalni sastav „Kušlecˮ KUD-a Konjščina. U kategoriji pjevačkih zborova nastupit će: Pjevački zbor mladih „Josip Kaplanˮ, Rijeka; Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Zagreb; Mješoviti pjevački zbor HKUD-a „Petar Zrinskiˮ, Vrbovec; Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski”, Čakovec; Hrvatsko pjevačko društvo „Slavuljˮ, Petrinja; Ženski pjevački zbor „Vox feminaeˮ, Bjelovar; Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zoraˮ, Karlovac; Mješoviti pjevački zbor „Vitezˮ KUD-a Konjščina.

Program 56. Susreta sačinjen je od natjecateljskog i revijalnog dijela. Natjecateljski program odvija se prvog dana Susreta, u subotu 14. listopada od 17 sati, pred stručnim povjerenstvom kojeg čine Tomislav Fačini, Robert Homen i Đeni Dekleva-Radaković. Nakon natjecateljskih nastupa zborovi će se uputiti prema novigradskom Velikom trgu i tamo zapjevati popularne melodije. Revijalni dio Susreta bit će održan u nedjelju 15. listopada od 11 sati, kada će zborovi predstaviti svoje zabavne, revijalne programe odnosno skladbe. Zborska revija kulminirat će dodjelom zahvalnica i nagrada, a kako će na 56. Susretu pjevačkih zborova posebno mjesto imati djela hrvatskih skladatelja, jednom od sudionika Susreta bit će dodijeljena i Nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.

Uz Hrvatski sabor kulture, suorganizatori Susreta ove godine su CMIK – Centar za manifestacije i kulturu Novigrad-Cittanova i Hrvatsko društvo skladatelja. Susret će se održati uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH i Istarske županije te supokroviteljstvo Grada Novigrada-Cittanova i Turističke zajednice grada Novigrada-Cittanova.

Ulaz je oba dana besplatan, a program se može uživo pratiti i putem službenih Facebook i Youtube stranica Hrvatskog sabora kulture. Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama www.hrsk.hr.

sveti mauro poreč zaštitnik blagdan patron

POREČ: Objavljen poziv za predlaganje kandidata za dodjelu Nagrade sv. Mauro

Bez vode 12. listopada dio Poreča i St. Vodopija