in

U Novigradu za vikend regata Transadriatica, izložba old timera i slikarski Ex tempore

Foto TZ Novigrad

Ovog vikenda se u Novigradu održava nekoliko manifestacija:

10.-11.6. povijesna regata Transadriatica koja će ove godine obilježiti 37. izdanje;

11.6. Old timer rally i koncert „Roženice i gosti“;

12.6. Slikarski ex tempore natječaj      

Novigrad je krajem svibnja privukao velik broj gostiju koji imaju priliku uživati u ranom i blagom ljetu, dugim danima na plaži i u prirodi te ugodnim večerima u gradu, uz ukusan zalogaj, zamamni gutljaj vina i ležernoj atmosferi tipičnog mediteranskog gradića.

Foto TZ Novigrad
Foto TZ Novigrad

Sezonu ljetnih manifestacija Novigrad već tradicionalno počinje s regatom Transadriatica koja ga već 37 godina povezuje s Venecijom i sa zaljubljenicima u jedrenje. Svi prolaznici koji se zateknu kod novigradske „dige“ (lukobrana), moći će svojim fotoaparatima i mobitelima uslikati svojevrsni ples jedrilica. Raširenih jedara uplovit će u gradsku luku u petak prijepodne te isploviti natrag prema Veneciji u subotu, sa zalaskom sunca.

Za uspjeh ove legendarne i fascinantne regate, koja spaja dvije obale Jadrana, zaslužne su posade iskusnih i pasioniranih jedriličara, ali ponajprije tradicija druženja između članova posada i novigradskih domaćina. Dodjela nagrada najboljima nakon prve etape održat će se 10. lipnja u marini i hotelu Nautica, a završna dodjela nagrada i priznanja bit će u nedjelju u Veneciji.

Foto TZ Novigrad
Foto TZ Novigrad

Dok će jedriličari uživati u programu koji su im priredili domaćini do startanja druge etape Transadriatice, subotnje prijepodne u gradu razbudit će zvuk ulaštenih limenih ljubimaca iz zlatnih godina prošlog stoljeća. Dugogodišnje međunarodno natjecanje Old Timer Rally, koje kreće iz Umaga, proći će kroz Novigrad između 10 i 13 sati te kao i uvijek na Porporeli zadiviti prolaznike očuvanim i originalnim primjercima auto industrije.

Nakon nedavnog sjajnog koncerta u Pazinu, Roženice Pazin i gosti dolaze u Novigrad gdje će u subotu 11. lipnja u 20 sati održati koncert u CMIK-u za nezaboravno glazbeno druženje! Roženice će nastupiti uz pratnju banda i glazbene goste: novigradski zbor Lavanda, dva sjajna mlada pjevača Gordana Gregurovića i Matea Pilata, te voditelje programa, Valter Rošu i Ronalda Brausa!

Ulaznice po cijeni od 30 kuna dostupne su na adresi https://cmik-cmc.mojekarte.hr.

U nedjelju Novigrad postaje inspirativna kulisa brojnim umjetnicima iz zemlje i inozemstva. Slikarski Ex Tempore natječaj održat će se u zelenoj oazi parka Irme Benčić, nadomak mora i gradske lučice, živopisnog Mandrača. Na temu „Šarmantni Novigrad“ sudionici natječaja stvarat će od 10 ujutro, kada se pečate slikarske podloge, pa do kasnih popodnevnih sati. Radovi će biti izloženi od 18 sati, a proglašenje najboljih radova od strane stručnog žirija i dodjela vrijednih novčanih nagrada pokrovitelja bit će u 19 sati, također u Parku Irme Benčić.

Za sve ljubitelje slikanja pejzaža i boravka uz more, Novigrad je pravo mjesto za izražavanje kreativnosti na platnu. Pozvani su svi zainteresirani da se prijave jer bi upravo jedan njihov rad i vizija šarmantnog Novigrada mogla biti nagrađena novčanom nagradom u iznosu od 2.000 do 5.000 kuna. Prijaviti se mogu putem maila info@novigrad-cittanova.hr ili pozivom na broj telefona 052 757 075.

U nadolazećem razdoblju održati će se velik broj manifestacija: sljedeći tjedan vraća se već tradicionalni festival uličnih zabavljača Čarobni Novigrad (18.-19.6.) i Međunarodni dan joge (19.6.), zatim prvi puta Europsko prvenstvo u mažoret sportu (22.-25.6.), koncert Cubisma (22.6.), novi blues festival i proslava Sv. Ivana Krstitelja u Dajli (24.-25.6.), i još mnogo toga.

Foto Vatrogasci Umag

IZBJEGNUTA TRAGEDIJA: Beba ostala zaključana u autu. Spasili je umaški vatrogasci

Foto OŠ Fnida - Diego i Nina s mentorom Bojanom Aleksićem

Modelarska ekipa porečke Finide visokoplasirana na državnom natjecanju