in

Zadnji vikend Medenog Poreča: Predavanja o medu i pčelarstvu, prodaja i degustacija

Foto Grada Poreč

Proteklog vikenda održane su aktivnosti manifestacije Medeni Poreč-Parenzo koju u okviru Mjeseca poduzetništva u Poreču organizira Udruga pčelara Nektar. Pčelari su se susreli s djecom i mladima, ali i svima zainteresiranima, kako bi im predstavili svoj med i medne delicije, Gradonačelnik je uručio bojanke „Urbana pčela“ inspirirane porečkim urbanim pčelinjakom, održana je radionica o pripremi proizvoda za njegu i zaštitu tijela na bazi voska i propolisa s eteričnim uljima i maceratima od medonosnog bilja i postavljena je izložba radova učenika na temu „Pčela“.

U petak, 27. listopada, u Domu obrtnika u Poreču, na rasporedu je video projekcija projekta kako je nastala priča i bojanka „Urbana Pčela“ i podjela bojanki predškolarcima.

U subotu 28. listopada u 10 sati će se održati predavanje za zaposlenike u ustanovama i roditelje „Treba li nam med u prehrani djece u predškolskim i školskim ustanovama i kako to postignuti?“

Nakon toga, u 10:30 slijede iskustva iz Istre vezano za kukce, oprašivače, nametnike i komarce te kako živjeti s njima?

U 11 sati će se održati predavanje „Do kuda smo stigli u istraživanjima svojstava propolisa?“

U 11:30 slijedi uporaba sredstava za zaštitu bilja, suradnja sa udrugom „Nektar“ Poreč.

U 12:30 slijedi rasprava po temama „Perspektive pčelarskog turizma u Istri“ te nakon toga u 18:00 sati će se proglasiti rezultati ocjenjivanje meda „Apis Histrica – Hedera Poreč-Parenzo 2023. Odluka o pokretanju istraživačkog projekta „Bršljanov med“.

U 19:00 sati je rezime, ocjena i zaključci o potrebi i uspostavi tradicije održavanja mjeseca meda i mednih delicija, ubuduće pod nazivom „Medni mjesec“ .

Istog dana od 10 do 19 sati bit će organizirana prodaja meda i mednih delicija, te će se moći pogledati izložba učeničkih radova.  

-Ova manifestacija je jedna od aktivnosti u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču koju ove godine šesti put zaredom organizira Grad Poreč u cilju promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije se tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područja interesa, u kojima osim Grada Poreča sudjeluju gradske ustanove i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova, zaključuje se u priopćenju Grada Poreča.

Trg slobode u Poreču - Foto Tanja Kocijančić

Dežurne ljekarne u Poreču nedjeljom i praznikom u listopadu i studenom 2023.

Antenal zatvoren za promet!