in

Maximvsi uz aMORE festival – Mali i veliki čistili plažu na Porto Bussoli TRČEĆI

U sklopu trećeg aMORE festivala organizirana je eko-akcija na Porto Bussoli, poznatoj porečkoj plaži, na kojoj su sudjelovali članovi i članice Atletskog kluba Maximvs. Veliki i mali iskoristili su svoje sportske vještine kako bi za otpadom potrčali. Kombinacija trčanja i prikupljanja otpada ima i svoj naziv – plogging – a dolazi iz Švedske gdje je prvi put organiziran 2016. godine. Plogging je ubrzo postao trend koji se proširio diljem Europe spajajući posvećenost sportu i aktivni boravak u prirodi s očuvanjem okoliša.

U sklopu svojih festivalskih aktivnosti aMORE već treću godinu informira o problemu zagađenja mora i oceana plastikom te u suradnji s mnogobrojnim partnerima organizira niz akcija i edukacija kako bi javnost upoznali s ovim gorućim globalnim problemom.
“Plastika je izvanredan materijal koji nam je olakšao život i omogućio veliki napredak u gotovo svim područjima – od prehrambene industrije do medicine i avijacije. Međutim, loš je način na koji ju koristimo. Suludo je da za proizvode vrlo kratkog životnog vijeka koristimo materijal tako dugog životnog vijeka. Gotovo polovicu plastike koju proizvedemo čine predmeti za jednokratnu uporabu koji zbog prevelike proizvodnje te lošeg i neodgovornog zbrinjavanja završe u moru. Jednom kada stigne u okoliš, plastika tu ostaje još jako dugo te zadaje mnoge probleme. Kako životinjama, tako i ljudima”, objasnila je Petra Počanić, voditeljica festivala.

Plastična kriza simptom je suvremenog potrošačkog društva te predstavlja pravu utrku s vremenom, a tko će najbrže potrčati nego oni koji to najbolje čine – atletičari! Njih tridesetak, među kojima najviše djece, rastrčali su se u svim smjerovima te se nakon sat vremena vratili s ulovom. Na pitanje kakvog su otpada najviše pronašli, uglas su odgovorili – PLASTIČNOG!

-Drago nam je da smo sudjelovali u ekološkoj akciji i postali partneri aMORE festivala. Očuvanje okoliša pitanje je očuvanja budućnosti za našu djecu. Jako puno vremena provodimo u prirodi i količina otpada je zaista zabrinjavajuća, rekli su Matija Lisec i Miroslav Vranić iz Maximvsa te pozvali javnost da se priključe ovakvim i sličnim akcijama.

aMORE je prvi festival koji se bavi pitanjima mora iz različitih kutova – spaja umjetnost, kulturu, znanost, sport, nove tehnologije. Festival želi ukazati na važnost mora i oceana koji su pod sve većim pritiskom i prijetnjama uzrokovanim klimatskim promjenama, prekomjernim izlovom ribe, kemijskim zagađenjem, plastičnim otpadom, bukom. Zajednički nazivnik ovom problemu jesu naše loše životne navike i neadekvatno upravljanje tim zajedničkim dobrom.

Porečki dio festivala zatvara se iduću subotu eko-akcijom čišćenja podmorja s ronilačkim centrom Zeus Faber na Lanterni te dječjom radionicom izrade kartonskih mikroskopa i istraživanja nevidljivog svijeta Jadrana u suradnji s Centrom za invazivne vrste.

Program se nastavlja u Puli u kolovozu s audio-vizulanom izložbom NOISE AQUARIUM koja govori o problemu zagađenja mora bukom, a koja će biti postavljena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Projekt je interdisciplinarna suradnja umjetnice Victorie Vesne (SAD), Alfreda Vendla, Martine Froschl (Austrija), Paula Gelusoa (SAD) te Stephana Handschuha i Thomasa Scwaha (Austrija), a premijerno je predstavljen na Ars Electronici u Linzu 2018. godine.

POREČANKE u FINALU Svjetskog kuglačkog prvenstva!

Analiza: Iz godine u godinu Valamar Riviera pojačava dividendu, a Plava laguna primanja radnika