in

Na porečkom OKOLU: Slasnu istarsku maneštru skuhali ENIO DEKOVIĆ i STANISLAV POROPAT

Foto Tanja Kocijančić
Bobolo majstori: Enio Deković i Stanislav Poropat

Danas je zadnji dan porečkog OKOLA – Tjedna kulture življenja koji je u punih osam dana ponudio širok spektar događaja, aktivnosti i ponude i koji slavi kulturu područja Poreštine. Naravno, kako to kod nas biva, ni ovo događanje nije moglo proći bez gurmanskog dijela, za što su bili zaduženi svima znani porečki kuhar kuharstva Stanislav Poropat i Enio Deković, vlasnik škole kuhanja Bobolo gourmet. Njih dvojica u Bobolu zajedno rade i podučavaju sve one željne novih kulinarskih umijeća. Njihov je zadatak u petak bio pripremiti pravu istarsku maneštru.

Plan je bio da maneštru spreme i 200 slasnih porcija podijele na Trgu slobode, direktno svima koji se ondje zateknu, a tursti su tako na licu mjesta mogli vidjeti kako se to u Istri radi.

No, omela ih je kiša, pa su se morali preseliti u Okolo-šator, smješten na terasi bivšeg Roxy bara, gdje se do 11. svibnja odvija međunarodna kolonija izrade mozaika Mosaic city.

Dvojac iz Bobola zasukao je rukave i skuhao izvrsnu maneštru koju su besplatno mogli kušati svi koji su ondje svratili. Namirnice koje su koristili su sve dobro poznate Istrijanima – suhi fažo, krumpir, kost od pršuta, rebra, panceta s kožom i slanina s leđa, zatim češnjak, peršin, sol, papar, lovorov list i maslinovo ulje. Ljetnoj se varijanti doda kukuruz. Njihov ćete recept pronaći u prilogu ovog članka u fotogaleriji.

I za kraj ove manifestacije u režiji Pučkog otvorenog učilišta treba reći da u osam dana programa nema čega nije bilo – koncerata, radionica, kazališnih predstava, izložbe dječjih radova, edukacija…

OKOLO će se okončati Poreč Festom  u kazališnoj dvorani u 14 sati kada će početi završni koncert pobjednika ovog 10. međunarodnog gitarističkog i violinističkog natjecanja u organizaciji Umjetničke škole Poreč.

KAŠTELIR: Obnovljene javne špine s pitkom vodom koje dočekuju žedne bicikliste

Klinika za ortopediju Lovran financijski najbolja hrvatska bolnica – najgubitaš KBC Zagreb