in

Svečana promocija monografije – UMJETNOST BEZ GRANICA likovnih amatera Kaštelira i Vižinade

U velikoj Sali na Domu u Kašteliru promovirana je sinoć monografija ”Umjetnost bez granica”,  nastala kao dio projekta koji se financira kroz program “Umjetnost i kultura 54+”.

Projekt „Umjetnost i kultura 54+“ provodio se u sklopu Prioritetne osi 2 “Socijalno uključivanje” Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

Vrijednost projekta iznosi 329 tisuća kuna i u stopostotnom dijelu financirala ga je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, a u provedbi su sudjelovali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kao posrednička tijela, Općina Vižinada kao nositelj projekta, te Općina Kaštelir-Labinci i Zajednica Talijana Vižinada kao partneri.

U projektu je sudjelovalo 25 mještana i mještanki od navršenih 54 pa do 80 godina života iz općina Vižinada i Kaštelir-Labinci, a od toga pet pripadnika talijanske nacionalne manjine. 

Važan dio ovog projekta je i monografija odabranih radova svih polaznika o kojoj je govorio njen autor – povjesničar umjetnosti Marino Baldini.

U ime domaćina, Općine Kaštelir-Labinci,  prisutnima se obratila predsjednica odbora za kulturu Ester Diklić, ujedno i polaznica ove radionice, koja je napomenula da je za sudionike ovo okupljanje bila kruna projekta. Svim polaznicima i voditeljima radionica te Key Consultingu, firmi koja je odradila prijavu projekta, uručene su monografije.

Svečanost je uveličala Vokalna etno skupina Zajednice Talijana Labinci ”Nigrignanum”.

Cijela ova priča započela je u studenom prošle godine, a aktivnosti su se odvijale u Vižinadi u Centru za posjetitelje Maraston. Voditelj radionica crtanja bio je umjetnik Eugen Varzić, a slikanja umjetnik Ante Potočnjak. Teoretski dio radionica održali su Marino Baldini i Vedran Šilipetar.

Radovi nastali na radionicama najprije su bili izloženi u Domu kulture u Vižinadi, a zatim u sali Doma Kaštelir, gdje ostaju do kraja tjedna.

U sklopu projekta, kako doznajemo, polaznici su dobili i jednodnevni izlet u Veneciju, gdje su obišli dvije poznate galerije i to Galleria delle academie sa stalnim postavom te onu u Duždevoj palači s izložbom ”Canaletto i Venecija”.

Četiri medalje za boćarice Nives Jelovica i Tanju Grubiša na prvenstu Hrvatske

Funtanjanka Marijana Liović s kuglačkom reprezentacijom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva