in

Više od 12 tisuća posjetitelja i rekordan broj izlagača na 26. Vinistri

Vrhunsko vino opušta, spaja ljude, bez njega nema dobre zabave niti gastronomije. Suvremeni svjetski trendovi pokazuju da se pije manje, ali kvalitetnije, moderni kupci su educirani i dobro znaju što žele. Može li loša energija utjecati na kvalitetu vina, istražio je poznati psihoterapeut Milan Krajnc. Samo zadovoljan vinar može napraviti vino iznimne kvalitete, tvrdi ovaj poznati Slovenac. O tome je pričao na zanimljivoj radionici Kako osobnim utjecajem napraviti bolje vino u sklopu Vinistre.

Da je Istra prepuna pozitivne energije, potvrdila je radionica o potencijalima malvazije, sorte koja je bila u fokusu posljednjeg dana ove renomirane izložbe vina. Sommelier Filip Savić vodio je degustaciju kroz malvazije berbi od 2001. do 2013. iz privatnih arhiva šest poznatih istarskih vinara koje više nisu u prodaji. Festigia iz 2013. Vina Laguna, Kozlović 2012., Degrassi Bomarchese 2008., Coronica 2004., Matošević Alba 2001. i Poletti 2001., ugodno su iznenadili svježinom, pa su se sudionici radionice složili da bi se i arhivska vina trebala naći u prodaji.

Glavni enolog Vina Laguna Milan Budinski na zanimljivoj radionici predstavio je osam različitih stilova malvazije od svježe suhe preko macerirane do slatke desertne i pjenušca.

„Ova sorta nudi toliko još neistraženih i neiskorištenih mogućnosti. Samo treba vjerovati u sebe i poigrati se s vinom. Iako će i u budućnosti svježa malvazija ostati glavna, trebamo otvoriti prostor i drugim stilovima kako bismo dokazali da je riječ o velikoj svjetskoj sorti“, kazao je Budinski.

Na degustaciji desertnog vina Vin de Rosa – vina Vodnjanštine, koja se proizvode u malim količinama i tradicionalno konzumiraju tijekom blagdana, posjetitelji su doznali zbog čega baš ovo vino s više od 15 posto alkohola osvaja priznanja na domaćim i međunarodnim vinskim manifestacijama.

Poreč je 26. godinu tri dana bio nezaobilazna vinska destinacija. Svi koji nešto znače na vinskoj sceni, vinoljupci i turisti – njih više od 12 tisuća, uživali su u vrhunskim vinima više od osamdeset vinara, probranim delicijama i bogatom popratnom programu, a zabava se nastavljala na porečkoj rivi do kasno u noć, priopćeno je iz odnosa s javnošću Vinistre.

„Kušala sam uistinu mnogo vina što na Vinistri, što u istarskim restoranima. Sretna sam što sam među njima pronašla iznimnih malvazija i terana, muškata i kupaža. Riječ je o vinima izvrsnog potencijala za svjetska tržišta“, zaključila je najpoznatija njemačka sommelierka Paula Bosch, posebna gošća Vinistre, koja će još nekoliko dana ostati u Istri i istraživati vina.

Fotografije Danilo Dragosavac

Promocija knjige Zlatka Dalića “Rusija naših snova” 21. svibnja

FUNTANJANKE Adrijana, Ana Roberta, Sanda, Nikolina i Ivana pokrenule zajedništvo u svom malom mjestu i vratile zaboravljene fešte i druženja