in

FUNTANJANKE Adrijana, Ana Roberta, Sanda, Nikolina i Ivana pokrenule zajedništvo u svom malom mjestu i vratile zaboravljene fešte i druženja

Foto Tanja Kocijančić

Žene, majke, kraljice… One su Funtanjanke Adrijana Ivković, Ana Roberta Karabegović, Sanda Jukić, Nikolina Klarić i Ivana Prekalj Martinčević koje stoje iza vrlo aktivne Udruge za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“. Iako je udruga mlada, upravo su one zaslužne što se proslava Prvog maja vratila nakon čitavog desetljeća u Funtanu i okupila sve mještane i goste. Ali organizirale su one i maškare i druga događanja, kojih također dugo nije bilo, jer žele da se mještani ponovno povežu i međusobno druže. Baš kao nekad. A one to čine posve volonterski, dajući sebe ne 100, nego 300 posto.

Pitamo ih kako je uopće došlo do ideje da osnuju udrugu znakovita imena. Ideja o pokretanju udruge rodila se 2017. godine, kažu mi a pokretačica je bila Sanda, koja je zasigurno odradila najveći dio posla oko registracije. Spojila je četiri žene u koje je vjerovala, s kojima je željela sanjati, planirati i ostvarivati. 

U rutini svakodnevnog života teško je odvojiti vrijeme za druge, ali odlučile su se na to vođene velikom vjerom da Funtana može biti drukčije i kvalitetnije mjesto za život, ne samo djece nego svih stanovnika. Funtanjani su prepoznali njihov trud i težnju i vratili im to kroz nekoliko projekata, posebno na Prvom maju koji je bio prepun sportskih i zabavnih događanja. Svih su najviše razveselile stare pučke igre koji su mnogi pomalo i zaboravili, poput skakanja u vrećama i simpatične karijole.

U udruzi je svaka sasvim spontano preuzela neku važnu ulogu -Adrijana i Nikolina su struka, odnosno odgojiteljice, Ana Roberta kreativna duša udruge, Sanda je preuzela administrativni i pravni dio, dok Ivana vodi računa o odnosima s javnošću i logistici.

Na upit što ih je motiviralo vele da su željele djeci i mladima pokazati da je Funtana više od turističkog mjesta, da ima povijest, da ima potencijala za rast i razvoj.

-Kako je Funtana rasla iz turističkog odredišta u destinaciju, što je fenomenalno, s druge strane stanovnici su se sve više koncentrirali na turističku sezonu, ali na štetu te neke vrijednosti zajedništva i veselja. Cilj je bilo djecu i mlade izvući iz kuća, pružati im aktivnosti i potaknuti osjećaje koje smo i mi proživljavali kao mali, a koje je nemoguće doživjeti na multimediji, te najviše od svega potaknuti roditelje da vrijeme koje provode s djecom bude vani i zajedno, kažu nam žene pune entuzijazma.

Adrijana Ivković; „Kada je Sanda došla do mene s idejom da osnujemo udrugu za djecu i mlade, nisam dvojila niti trenutka. Već pri samoj pomisli rodila se ideja kako osmisliti radionice koje će omogućiti kvalitetno provođenje vremena roditelja i djece.“

Sanda Jukić; „Kao majka dvoje djece uočila sam kako djeca imaju enormni potencijal, postižu odlične rezultate u svim segmentima, posebice školarci. No, nešto je nedostajalo.  Htjele smo djeci pokazati te potisnute vrijednosti i da Funtana živi i izvan sezone i to ne za druge već- za sebe..“

Ana Roberta Karabegović; „Udruga mi je došla kao projekt u kojem mogu ispuniti sebe u prebukiranom rasporedu terapija. Budući da sam majka djevojčice s posebnim potrebama i jedne prvašice,  maštala sam o slobodno provedenom vremenu.  I zato sam prihvatila ulogu u udruzi koja je nastala u želji da potaknemo našu djecu da u što većoj mjeri dosegnu svoje potencijale i ukažemo  roditeljima na važnost i nužnost boravka u prirodi, sporta, te stimuliranje igre s najmlađima.“

Nikolina Klarić: „S obzirom da sam odgojiteljica po struci, volim djecu, rad s njima te samim time i aktivnosti vezane uz njih, pa sam na sudjelovanje rado pristala.  Ono što me motivira da nastavim i sudjelujem je ono što dobijem i osjećam nakon svakog projekta. Sretna sam, ponosna i ispunjena kada vidim konačan rezultat našeg truda i rada, zadovoljstvo i radost u očima djece, roditelja i ostalih ljudi koji se odazovu i sudjeluju na radionicama i raznim događajima.“

Ivana Prekalj Martinčević: „Znajući za obveze koje donosi članstvo u bilo čemu, a imajući na umu svoje privatne obaveze, moja prva pomisao bila je odbiti. Danas mi je drago da sam na kraju ipak odlučila postati dio ove priče. Kroz udrugu dajem 100 posto sebe, a vraća mi se 300 posto, što me definitivno obogaćuje kao osobu. Osjećam da činim nešto dobro za svoju Funtanu, mjesto u  kojem sam odrasla i u kojem živim, i u kojem danas moja djeca odrastaju.“

Prvi projekt  Udruge bio je „Advent u Funtani“ 2017. godine.  Ideja je postala stvarnost kad im je Općina pružila materijalnu podršku za radionice. Osmislile su i realizirale radionice izrade ježića od pšenice, božićnih lanterni, čitanje bajki, izrada kolačića i  kao kruna Adventa bila je šetnja Funtanom. Uz prigodne pjesme svoje su sumještane darivale kolačima koje su prethodno djeca izrađivala i pakirala.

Te prve godine, dok smo s djecom šetali zimskim funtanjanskim ulicama, mnogi su nas promatrali kroz škure, jer nisu znali što se dešava. Nakon dugo godina Funtanom se čuje smijeh, veselje, dječja radost, netko u poslijepodnevnim satima šeće mjestom, pjeva i dijeli kolače. Ali već slijedeće godine, 2018., priča je bila malo drukčija. Bilo je obitelji koje su nas iščekivale i u kojima nas je dočekao stol prepun slatkiša, kolača, topli čaj i veseli osmijeh ukućana, pričaju Funtanjanke.

U adventsko doba 2018. godine, dok su se nalazili na radionicama, odlučile su napraviti nešto što nema cijenu – izmamiti osmijeh na licu djeci i to onoj iz Dječjeg doma Ruže Petrović u Puli. U kontaktu s Anom Jović, socijalnom radnicom, saznale su koje su potrebe djece te nisu mogle sakriti oduševljenje brzinom kojom se vijest o sakupljanju prošila Funtanom, te količinom prikupljenih poklona koje su potom dostavili djeci u domu i družili se s njima.

Drugi projekt bilo je Valentinovo. Nikolina je s djecom i roditeljima izrađivala okvire za slike od štapića za sladoled i tako još jedan hladan zimski dan upotpunile kreativom. Nakon Valentinova krenule su u realizaciju prvog značajnijeg projekta – maškara.  Maškare u Funtani nekada su bile tradicionalne, pa su se kroz godine izgubile i pale u zaborav. Mnoga djeca Funtane nisu osjetila  što su maškare te nikada nisu bila u maškaranoj povorci.

Obratile su se i članicama Udruge za zdrav život „Loze“ iz Funtane i zamolile ih za podršku u realizaciji projekta. Loze su odmah pristale, uključile se i pružale maksimalnu pomoć i podršku na čemu su im se i ovim putem zahvalile. Održali su veselu radionicu na kojoj su djeca i roditelji zajedno izrađivali dekoracije i pusta, famoznog „Cestara“ i bilo je fantastično vidjeti tu euforičnu djecu, angažirane očeve, majke koje se smiju i zezaju dok bojaju klaunove. Maškare su se definitivno pokazale kao pun pogodak. Veliki broj djece, roditelja i sumještana se odazvalo, i nakon dugo godina Funtanom su ponovo zavladale maškare. Cestar je na kraju spaljen. Video i fotografije maškara na društvenim mrežama je pogledalo nekoliko tisuća ljudi!

Nakon maškara rodila se ideja o Prvom maju. Ni toga nije bilo dugo godina u Funtani. Nekad tradicionalna fešta pala je u zaborav. Cilj je bio izvući obitelji i mlade van iz kuće, i kroz sport i zabavne igre provesti dan svi zajedno. 

Koncept fešte osmislila je Ana Roberta, a u realizaciju su krenuli svi zajedno. Održale su sastanak s predstavnicima sportskih klubova koji djeluju na području Funtane, udrugom Loze, komunalnim poduzećem Puntica, Turističkom zajednicom i načelnikom općine. Pripremile su im prezentaciju i predstavile projekt „Prvi maj u Funtani“ pod motom #kitomoreplatit. Fešta je bila vrlo uspješna!

-Bez podrške Općine i Turističke zajednice realizacija Prvog maja zasigurno ne bi bila moguća. Zato se ovim putem i zahvaljujemo direktorici Turističke zajednice Ani Milohanović Čehić i našem načelniku Mladenu Grgeti, koji su vjerovali u nas i pružali nam maksimalnu podršku i pomoć. Načelnik je za feštu pripremao grah i bio cijeli dan s nama. Također se zahvaljujemo i  Udruzi “Loze“ koja nam je pomagala u realizaciji Prvog maja i maškara. Hvala i voditeljima klubova NK Funtana, BK Funtana, OK Funtana Vrsar, KREG Galatea, Kikboxing klubu Vrsar, stolnotenisačici Dori Popec, komunalnom poduzeću Puntica, a posebno našem dragom prijatelju Giorginu Lakoviću koji nam je pomogao oko ugostiteljskog dijela fešte, kao i Igoru Žikoviću koji je kao voditelj NK Funtana organizirao malonogometni turnir. Hvala svim volonterima koji su se uključili i koji nas prate iz projekta u projekt, ispričale su nam ove žene, majke, kraljice…

I za kraj nekoliko riječi o onome što sljedeće pripremaju.

-Što se tiče velikih projekata imamo puno ideja-projekta nekih već polurazrađenih, ali ih ne želimo sada otkrivati, jer “onda ne bi bilo fora”. Za sada možemo  sa sigurnošću reći da će programi Advent, Maškare i Prvi maj u Funtani postati tradicionalni. Osim ova tri veća projekta, kroz godinu ćemo sprovesti i nekoliko stručnih savjetovanja za roditelje “Postavljanje granica” za vrtićku djecu, “Teen godine” za djecu većih uzrasta, u tijeku je realizacija projekt “Zubić vila” za djecu vrtićke dobi, u budućnosti je u planu i dobivanja statusa “Općina prijatelj djece” te “Pozdrav školi “ i drugo. S obzirom da se udruga financira iz proračuna a kao nova udruga nemamo sponzorstva, naši projekti svedeni su na realno ostvarive.

Jedan od ciljeva na kojem ćemo raditi je animirati djecu školskog uzrasta da nam se pridruže u sastavljanju i razvijanju postojećih projekata i uvođenju novih. Oni najbolje znaju svoje potrebe i želja nam je da im pomognemo da se i ostvare. Ovim putem pozivamo djecu svih uzrasta da nam se obrate i da se zajedno okušamo u nekom njihovom projektu, zaključile su naše sugovornice.

I ovim su putem pozvale Funtanjane da im se pridruže i da zajedno stvaraju bolju Funtanu, za njih i njihovu djecu. Svatko može biti pokretač promjena!

Više od 12 tisuća posjetitelja i rekordan broj izlagača na 26. Vinistri

Muke stanara porečke poslovne zgrade u bivšoj kantini – ŠLEPERI JYSKA blokiraju promet i po 2 sata!