in

TAR-VABRIGA: U Santa Marini otvorena milijun eura vrijedna Ribarska kuća koja valorizira i čuva povijest i tradiciju

Gaetano Benčić i Nivio Stojnić - Foto Tanja Kocijančić

U čast svim ribarima s našeg područja i ribarskoj tradiciji, danas, nakon 100 godina, naša općina i naša Santa Marina imaju novu ribarsku luku i obnovljenu ribarsku kuću. Naši ribari imaju siguran vez a njihove su brodice zaštićene od svih vremenskih neprilika. Kruna te priče je ova kuća koja na jednom mjestu okuplja sve uspomene na naše none i očeve

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Jučer je svečano otvoren Interpretacijski centar ribarstva – “Ribarska kuća Santa Marina” pred mnogobrojnom publikom. Jedna je to od značajnijih investicija zadnjih godina Općine Tar-Vabriga. Vrijednost joj je milijun eura, od kojih je 550 tisuća eura sufinancirala Europska unija. Kko je istaknuo zamjenik načelnika Gaetano Benčić, Općina Tar-Vabriga dobila je na natječaju LAGUR-a “Istarski švoj” za projekt Ribarske kuće bespovratna sredstva. Radi se o natječaju za provedbu Mjere 7. iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu pod nazivom “Promicanje ribarstvene, akvakulture i pomorske baštine”.

Ribarska kuća u Santa Marini - Foto Tanja Kocijančić
Ribarska kuća u Santa Marini – Foto Tanja Kocijančić

Nakon okupljanja uzvanika uz riblje delicije, tipične za ovu ribarsku općinu, nastupili su I Paesani, vokalna skupina Zajednice Talijana „Giovanni Palma“ iz Tara, a kasnije i Sergio Pavat i popularna klapa Cambi.

Prije toga posebno emotivan govor održao je načelnik Nivio Stojnić.
-Danas je povijesni dan za našu općinu, a posebno za Vabrigu i vabrižanske fameje koje su živjele od i za ribarstvo i ribarsku kulturu. Počeci ribarstva na području naše općine datiraju još od vremena vladavine Austro-ugarske monarhije, a profesionalno bavljenje ribarstvom započelo je za vrijeme Italije. Prve obitelji ribara iz Vabrige bile su fameje: Stojnić – Pići, Stojnić – Cukati i Radošići – zvani Klabuki. Posjedovali su tri ribarska broda – Pinta, Santa Maria i Olivo. Upravo prije 100 godina, tadašnje su vlasti na ovo mjesto preselile naše ribare koji su prije toga svoju ribarsku luku i kamene barake imale 500 metara dalje, u uvali Kopalo, podsjetio je načelnik Stojnić.

Vrativši se natrag u povijest kazao je da je onomad ribarima je u Santa Marini dodijeljena parcela od 7000 kvadratnih metara gdje su osim rive, ponovno izgradili kamene barake koje su služile kao spremišta za držanje mreža, prostorije za odmor i sklonište od nevremena. Kasnije su ribari izgradili i ribarsku kuću u kojoj se sada nalazi njena obnovljena verzija, pretvorena u mali muzej posvećen upravo svima njima.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić – Ribarska kuća u Santa Marini kod Vabrige

Na početku su djelovali samostalno a kasnije pod ribarskom zadrugom iz Novigrada, a padom Italije formirane su novezadruge. Prva se zvala „Vabriga“, a potom je preimenovana u „Paris Petar“.

Godine 1957. sve su zadruge prešle u poduzeće „Školjka Poreč“ koja je djelovala sve do 90-tih godina prošlog stoljeća.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-U čast svim ribarima s našeg područja i ribarskoj tradiciji, danas, nakon 100 godina, naša općina i naša Santa Marina imaju novu ribarsku luku i obnovljenu ribarsku kuću. Naši ribari imaju siguran vez a njihove su brodice zaštićene od svih vremenskih neprilika. Kruna te priče je ova kuća koja na jednom mjestu okuplja sve uspomene na naše none i očeve, upoznaje sve nas s njihovim životima i mukotrpnim radom za stvaranje temelja onoga što danas posjedujemo – Santa Marinu i bogatu ribarsku tradiciju, kazao je u svom govoru načelnik Nivio Stojnić. 
 

Ribarska kuća svojevrsni je mali muzej posvećen ribarstvu, uz turizam vrlo važnoj gospodarskoj grani ovog podneblja. Ribarskom kućom želi se očuvati, valorizirati i detaljno predstaviti ribarska povijest općine, ali i stvoriti novu ponudu i doživljaje za mnogobrojne turiste koji borave na tom području. No, kako je istaknuo zamjenik načelnik Benčić, njima je u prvom redu da Ribarska kuća bude za domaže žitelje, da se uvijek prisjećaju svojih korijena, te da o tome podučavaju svoju djecu. Upravo zbog toga planirane su brojne radionice i edukacije za sve generacije.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić – Ribarska kuća u Santa Marini

Također, muzej je otvorio i jedno radno mjesto. Vodit će ga Izabela Raunik Keglević iz Tara, koja je jučer vodila prve grupe posjetitelja u obilazak. I ona je ponosno istaknula da se njena obitelj bavi ribarstvom i da je uz ribarstvo odrastala.


Realizaciju ovog projekta pratili su djelatnici općinske tvrtke Momperlon i vanjski suradnici. Načelnik i njegov zamjenik posebno su se zahvalili svima koji su tijekom zadnje tri godine radili na ovom zahtjevnom projektu, te najavili da će njihova imena biti trajno zapisana u Ribaskoj kući.

Interpretacijski centar Ribarska kuća u Santa Marini prepoznaje materijalnu i nematerijalnu baštinu povezanu uz ribarstvo  kao ključni razvojni potencijal koji osnažuje identitet lokalne zajednice, podiže razinu ponude kulturnih i turističkih sadržaja te unaprjeđuje kvalitetu života na prostoru Općine.

Centrom za posjetitelje želja je pružiti nezaboravno iskustvo mora, kulture ribarenja i povijesti ishrane morskim blagodatima na edukativan, interaktivan i zabavan način, te time pružiti iskustvo posjetiteljima koje će ostati u sjećanju i stvoriti novu dodanu vrijednost.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Više fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici – KLIKNITE OVDJE

ne diraj ovu fotku nikada

Policija se oglasila nakon prve povorke ponosa – Pula Pridea – Skinute zastave, grafiti koji pozivaju na nasilje i mržnju…

BUJE/MARUŠIĆI: Večeras, 23.6., koncert Zöja, eksperimentalnog glazbenog dua iz Australije