in

Policija se oglasila nakon prve povorke ponosa – Pula Pridea – Skinute zastave, grafiti koji pozivaju na nasilje i mržnju…

22.06.2024., Pula: Prvi pulski pride Photo: SaŠa MiljeviĆ/PIXSELL

Kako bi javno okupljanje proteklo u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta, policija je poduzela niz mjera, što je rezultiralo time da  je javno okupljanje proteklo mirno i bez izgreda

Jučer je s početkom u 18 sati na Trgu Portarata te kasnije na području užeg centra grada održano javno okupljanje ”Prva pulska povorka ponosa – Pula Pride”, na kojem je sudjelovalo oko 500 sudionika.

Kako bi javno okupljanje proteklo u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta, policija je poduzela niz mjera i radnji te su policijski službenici bili raspoređeni na više lokacija na području grada s ciljem preventivnog djelovanja. Policijske aktivnosti rezultirale su time da je javno okupljanje proteklo bez protupravnih ponašanja, odnosno mirno i bez izgreda.

Iako je samo javno okupljanje proteklo mirno, evidentirana su tri događaja koja se mogu dovesti u vezu s navedenim javnim okupljanjem. U četvrtak, 20. lipnja oko 19.45 sati nepoznata osoba je u dvorištu društvenog centra u Gajevoj ulici sa skele skinula zastavu duginih boja, dok je dan kasnije, 21. lipnja u jutarnjim satima, pulska policija zaprimila dojave da se na dvije lokacije nalaze natpisi koji pozivaju na nasilje i mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihovog spolnog opredjeljenja. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje i tragaju za počiniteljima.

Na sam dan održavanja javnog okupljanja oko 11.45 sati na pulskim Giardinima 48-godišnji muškarac je na drzak način narušavao javni red i mir tako što je pod utjecajem alkohola vikao pred prolaznicima neprimjerene riječi u svezi održavanja javnog okupljanja. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja, policijski službenici uhitili su muškarca radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te se protiv njega podnosi optužni prijedlog nadležnom sudu.

Policijska uprava istarska zahvaljuje svima koji su svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli da ovo javno okupljanje sa sigurnosnog aspekta protekne mirno i bez izgreda, objavila je istarska policija 23. lipnja 2024.

noćna prometna policija nesreća noć mrak mračna

Istarska policija nakon akcije 24-satnog nadzora: U Poreču ulovili rekordera s najviše promila

Foto Tanja Kocijančić

TAR-VABRIGA: U Santa Marini otvorena milijun eura vrijedna Ribarska kuća koja valorizira i čuva povijest i tradiciju