in

5. Festival palačinki u subotu 1. prosinca u Pazinu

Foto: radiolabin.hr

Festival palačinki i ove godine održat će se u gradsko-školsko sportskoj dvorani u Pazinu, koja će za ovu priliku od 10.00 sati otvoriti svoja vrata i u cijelosti biti namijenjena ponudi palačinki na velikom broju pultova s profesionalnim kuharima raspoređenima na čitavom parteru dvorane. U polivalentnoj dvorani održavat će cjelodnevni prateći programi za djecu. Ulaznica će i ove godine iznositi 30,00 kuna, a u cijenu ulaznice uključeni su svi prateći programi, konzumacija palačinki po sistemu „jedi koliko želiš“, a dodatno će svi posjetitelji ulaznicom moći ostvariti popuste u 16 pazinskih trgovina, kinu Pazin za dvije kino predstave, muzejima u Kaštelu i speleoavanturi u Pazinsku jamu.

Danas je u Pazinu održana konferencija za medije na kojoj je najavljen program 5. Festivala palačinki, koji će se održati u subotu 1. prosinca 2018., u gradsko-školsko sportskoj dvorani u Pazinu.

Sadržaj festivala predstavile su Ranka Šepić – savjetnica za vođenje projekata i manifestacija u Gradu Pazinu, Sanja Kantaruti – direktorica Turističke zajednice središnje Istre, Alison Merlić – tajnica Udruženja obrtnika Pazin i Samanta Grizila – direktorica Pazin Sporta d.o.o. Osim navedenih, organizator manifestacije je i Pučko otvoreno učilište Pazin.

Festival palačinki sada se već tradicionalno organizira povodom blagdana svetog Nikole koji je ujedno i zaštitnik Grada Pazina. Prvi se Festival održao 2014. godine s namjerom da se potakne gospodarstvo u Pazinu u zimsko doba, posebice za vrijeme blagdana kada za to ima velikog, a nedovoljno iskorištenog potencijala. Prošle godine Festival palačinki u srce Istre je privukao oko 5.000 sladokusaca, pripremano je 20-tak vrsti palačinki, uz 25 000 porcija.

5. Festival palačinki u subotu 1. prosinca u Pazinu
Foto: radiolabin.hr

Ranka Šepić navela je kako će se festival i ove godine održati u gradsko-školsko sportskoj dvorani koja će za ovu priliku od 10.00 sati otvoriti svoja vrata i u cijelosti biti namijenjena ponudi palačinki na velikom broju pultova s profesionalnim kuharima raspoređenima na čitavom parteru dvorane, dok će se u polivalentnoj dvorani održavati cjelodnevni programi za djecu.

Ulaznica će i ove godine iznositi 30,00 kuna, a u cijenu ulaznice uključeni su svi prateći programi, konzumacija palačinki po sistemu „jedi koliko želiš“, a dodatno će svi posjetitelji ulaznicom moći ostvariti popuste u pazinskim trgovinama, kinu, muzejima u Kaštelu i speleoavanturi u Pazinsku jamu.

Sve se palačinke pripremaju na licu mjesta, ”a la minute” ispred samog posjetitelja. Ponuda će biti podijeljena na različite vrste palačinki koje će se nuditi na Festivalu kao što su: razne varijacije slatkih i slanih palačinki te gourmet palačinki. Više od 20 vrsti palačinki i ove će godine pripremati kuhari i slastičari Maistre. Također, i ove će godine Martin Špaček i Kristijan Benić pripremati istarsku i pazinsku palačinku kojima naglašavaju i promoviraju široke mogućnosti primjene lokalnih namirnica za pripremu ovog obroka ili deserta.

Samanta Grizila, direktorica Pazin Sporta d.o.o., najavila je što se još može pronaći na ovogodišnjem Festivalu osim finih palačinki. Na ulazu u dvoranu bit će štandovi raznih domaćih proizvoda, unikatnih predmeta i slatkih proizvoda kao što su: razni kolači i pazinski cukerančić, čokolade i praline, likeri, bomboni, prirodna kozmetika, proizvodi od drva i slično. Festival podržava i humanitarne akcije pa će se tako među izlagačima naći i nekoliko štandova s ponudom različitih proizvoda u humanitarne svrhe.

Prateći programi

Program u polivalentnoj dvorani uključuje igraonicu s animacijom Društva Naša djeca za najmlađe od 10 do 13.30 sati, zatim nastup mađioničara Stefana u 14.00, kazališnu predstavu „Božićna šumska pustolovina“ Istra Inspirita u 15.00 i nezaobilazni dolazak svetog Nikole u 16.00 sati.

Pozivamo svih da nakon festivala palačinki ostanu na dobroj zabavi u Pazinu kada započinju programi Veselog prosinca. U pazinskim kafićima možete se zabaviti do 04.00 sata uz različite programe, posebne ponude i žive svirke, a službeni after party festivala bit će u diskoteci Magnus uz Night Express band koji je prije dvije godine na festivalu snimio spot za autorsku pjesmu „Žuta palačinka“.

Ponuda pazinskih ugostitelja

Sanja Kantaruti, predstavnica Turističke zajednice središnje Istre predstavila je pateći program za sve one koji ne mogu dočekati subotu. Lokalni ugostitelji uključili su se u program pod nazivom Slatki vikend te će od petka 30. studenog, pa sve do nedjelje 2. prosinca svi palačinkoljupci moći kušati palačinke po posebnoj recepturi u našim restoranima, pizzerijama, slastičarnama i konobama. Sedam ugostiteljskih objekata ponudit će palačinke po vlastitoj recepturi pa tako razne slatke, voćne, sa sladoledom, američke, s domaćim namirnicama i marmeladama, mesne, vegetarijanske i druge vrste možete kušati u Pazinu i Pazinštini u pizzeriji „Peperone“, Caffe – bar slastičarnici „Gema“, grillu „Je suis Inka“, pizzeriji Rotonda na Lindaru, konobi „Vela vrata“ u Bermu i Caffe – bar konobi „Jelenić “u Lušetićima te u konoba – pizzeriji „2. peron“ u Cerovlju.

Posebne pogodnosti za posjetitelje

Također, nakon prošlogodišnjeg uspjeha ponovno se održavaju i Slatki posjeti – sadržaj u sklopu kojeg posjetitelji uz predočenje festivalske narukvice ostvaruju popust na ulazak u pazinski Kaštel. Ove godine Muzej Grada Pazina i Etnografski muzej Istre nude posjetiteljima razgledavanje bogatog sadržaja, koji između ostalog uključuje izložbu zvona Muzeja Grada Pazina i novi postav Etnografskog muzeja Istre za samo 15 kuna. U program će se, ovisno o vremenskim prilikama uključiti i Speleološko društvo Istra koje će, uz prethodnu najavu, zainteresirane posjetitelje voditi u organizirani posjet podzemlju pazinske Jame. Popularna Speleoavantura jedinstveni je doživljaj Pazina koja će se za posjetitelje festivala nuditi popust od 20%.

Alison Merlić, predstavnica Udruženja obrtnika Pazin, predstavila je još jedan poseban program festivala pod nazivom Slatki shopping. Na dan festivala palačinki u Pazinu čak 16 trgovina bit će otvoreno cijeli dan i svim posjetiteljima s festivalskom ulaznicom nuditi popuste na cijeli ili dio asortimana i to od 20 posto i više. Ove godine u Slatkom shoppingu sudjeluju Amadeus, Amelie, Amica, Antica, Dona, La scarpa, Laura, Lulu & Lolita, Maja, Metraža Štefi, Nika, Niki Fashion corner, Niki shoes, Planet obuća, Šinjora i Muškardin i Tony. U ponudi je širok asortiman muške, ženske i dječje odjeće i obuće, igračaka i modnih dodataka, školskog i uredskog pribora, suvenira, zavjesa i metražne robe, posuđa i kućnih potrepština, torti, kolača i božićnih ukrasa.
Nezaobilazni dio Festivala palačinki je i Slatko kino u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Pazin. Posjetitelji uz predočenje festivalske narukvice mogu kupiti ulaznice po cijeni od samo 15 kuna za predstave u Kinu Pazin te pogledati animirani film u 11 sati “Ringe ringe raja”, te u 19 sati akcijsku komediju “Oceanovih 8”.

Uz predstavljanje cjelokupnog bogatog sadržaja ovogodišnjeg Festivala palačinki, organizatori su istakli nekoliko bitnih tehničkih informacija.

Prodaja ulaznica bit će organizirana ispred glavnog ulaza u dvoranu, a ulaz će biti moguć osim na glavnom ulazu i na stražnjem ulaz u dvoranu koji je prilagođen za osobe smanjene pokretljivosti i/li dječja kolica.

Za potrebe parkirališta, uz postojeća parkirališta oko dvorane, srednje škole i dječjeg vrtića, koristit će se Šetalište pazinske gimnazije te prostor bivše vojarne iza benzinske pumpe INA. Radi sigurnosti posjetitelja parkiralište ispred dvorane bit će zatvoreno za promet.

Medun Viliama Licula pobjednik 3. ocjenjivanja meda istočne Istre

Medun Viliama Licula pobjednik 3. ocjenjivanja meda istočne Istre

Počela rekonstrukcija državne ceste DC 75 od Novigrada do St. Roželo vrijedna 20 milijuna kuna

Počela rekonstrukcija državne ceste DC 75 od Novigrada do St. Roželo vrijedna 20 milijuna kuna