in

„Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” u nedjelju u PALADNJAKIMA

Foto: TZ Žminj
Foto: TZ Istra

„Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” tradicionalna je manifestacija posvećena slatkom uskršnjem kruhu, neizostavnoj uskršnjoj slastici u brojnim istarskim domovima, koja će se održati u nedjelju, 14. travnja, od 14 do 21 sat u Agroturizmu Paladnjaki u Općini Žminj.

Manifestacija je posvećena pinci, slatkom uskrsnom kruhu, najčešće sa suhim grožđicama, za čiju je pripremu nekada trebalo izdvojiti dobar dio dana. Međutim, domišljati Žminjci, poznati po njegovanju tradicije, već sedmu godinu za redom, dugotrajnoj pripremi pinci unatoč, uspješno brojnim posjetiteljima demonstriraju kako se mijesio i pekao taj slatki kruh. Vrijedne domaćice, svaka po svom receptu, mijese pince, demonstrirajući ono što je nekoć bila svakodnevnica u uskrsno vrijeme.

No, domaćice će i donijeti pince, uskrsne kolače i pisanice na bogatu izložbu. Slatki eksponati dolaze iz cijele Istre: Žminja, Bala, Vižinade i Pazina. Valja napomenuti kako će sve domaćice koje donesu slastice na izložbu u Paladnjake dobiti vrijedne nagrade i poklon-bonove za kupnju, priznanje stručnog žirija kojeg čine profesori te gastro novinar.

Osim toga, vlasnica „naštabeleje“ (najkvalitetnije) pince odlazi na „Pinca fest“ u Bale, na manifestaciju koja se održava u baljanskom kaštelu Bembo 20. travnja, dan pred Uskrs.

U Paladnjakima pak, osim svega navedenog, možete uživati i u stolu koji prezentira „Vazmeno ručenje“; obrok kakav se u Žminju, srcu Istre, jeo na dan Uskrsa, kada bi obitelj jela blagoslovljenu hranu na najveći kršćanski blagdan, onaj koji simbolizira vjeru u život.

Nakon proglašenja najštabeleje pince, kolača i pisanice, sve će se izloženo u Paladnjakima podijeliti, uključujući i pince koje će četiri domaćice pored ognjišta neumorno mijesiti od 14 do 21 sat, objavila je Slatkopedija.hr.

Asfaltira se u Materadi, Gulićima, Bolnici i centru grada

Istramet: Danas oblačno i bura, temperature nimalo proljetne