in

KAŠTELIR: 3. kolovoza GRAMPERIJADA slavi 17. rođendan – krumpiri skuhani po starinski, glazba, vino, maslinova ulja…

Najslasnija kaštelirska fešta Gramperijada u subotu, 3. kolovoza, proslavit će 17. rođendan uz bogati gastronomski i zabavni program na Placu koji će početi u 20 sati. Samo se u Kašteliru krumpir zove gramper, a tko još ne zna priču, moći će je doznati upravo na ovoj fešti koju će otvoriti muška vokalna skupina Zajednice Talijana Tar „I Paesani“. Osim njih, tijekom večeri će okupljene na glavnom mjesnom trgu zabavljati i Mauro Staraj & la Banda.

U ponudi će biti međunarodna jela od krumpira koja će pripremiti kaštelirski turisti, a moći će se degustirati i jela od gramperi koja će se kuhati na starim drvenim pećima. Po starinski će ih pripremati već tradicionalno vatrogasci iz lokalnog DVD-a Grom.

Da priča bude potpuna, svoje će proizvode prezentirati ovdašnje vinarije Cossetto, Legovina i Radoš, dok će ekstra djevičanska maslinova ulja nuditi Oliveri, Edi Brčić i Marko Bratović. Rakije će predstaviti obitelj Žiković, a svoje suvenire Helga Diklić.

Prvi put će se predstaviti i outdoor biciklistička ponuda tvrtke Via Tempora, koja će imati na raspolaganju 30-ak električnih bicikala koji će se moći isprobati tokom manifestacije.

-Bogatstvo ove tradicionalne manifestacije je dvosmjerno; osim promocije lokalnog proizvoda i sudjelovanja stanovništva u kuhanju jela od grampera, svake godine sve više stranih gostiju aktivno sudjeluje u pripremi kaštelirskog grampera na njihov način… Sinergija domaćeg i stranog, posebno u umijeću kuhanja, interesantan je doživljaj i najbolja moguća promocija našeg lokalnog proizvoda, rekla je u ime organizatora, Turističke zajednice Kaštelir-Labinci, njena vanjska suradnica Romina Sinosich.

Inače, odakle uopće dolazi naziv gramper zbog kojeg je Kaštelir toliko specifičan?

Zanimljiva priča dolazi iz 1800. godine kada su francujski vojnici u Kašteliru kuhali krumpire – grampere i dijelili ih lokalnoj djeci. Oni su ih slušali kako pričaju i nisu ih razumjeli, pa su riječ gramper, koja na francuskom znači starac ili djed, povezali s krumpirima. Jedna verzija priča kaže da se upravo to dogodilo i tako je krenulo. Tipične sorte koje se u Kašteliru uzgajaju su bijele – jerla, adora, mona lisa, primura, te crvene sorte desiree i cleopatra.

Na području općine dostupnost ranih sorti grampera je mala, a  temelji se na potrebama lokalnih domaćinstva i njihovih gostiju.

-No, izuzetno je bitno naglasiti da se radi o ograničenoj proizvodnji, koja samim time jamči kvalitetu najprirodnije domaće namirnice. Crvene sorte kaštelirskog grampera, poput desireea i cleopatre, rijetke su i vrlo tražene, specifične samo za ovaj prostor. Zapravo, mala količina proizvodnje i nemogućnost masovne dostupnosti idealna je strategija očuvanja autohtonosti i kvalitete domaćeg proizvoda, komentirala je Sinosich. 

Uz TZ organizaciju fešte potpisuje Općina Kaštelir-Labinci.

BILJEŽI RAST OD 13 POSTO: Valamar u prvih 6 mjeseci prihodovao skoro 700 milijuna kuna

OPREZ! Od danas na snazi drastično skuplje kazne za prometne prekršaje