in

Rovinj: Predstavnici amazonske kuhinje oduševili posjetitelje Istra Gourmet Festivala

Giancarlo Morelli i Pedro Miguel Schiaffino

Istra se ponovo dokazala kao top gastronomska destinacija koja je proteklih dana okupila najbolje svjetske chefove, vlasnike prestižnih Michelinovih zvjezdica. Top trendovi u gastronomiji i ugostiteljstvu predstavljeni su na stručnoj konferenciji, koju već četvrtu godinu organizira Turistička zajednica Istarske županije u suradnji s hotelskom kompanijom Maistra. Ove je godine u Rovinj privukla posjetitelje koji su osim iz Hrvatske pristigli i iz Slovenije, Italije, Švicarske i Njemačke, kako bi sudjelovali na predavanjima uglednih stručnjaka i na master class i show cooking radionicama vrhunskih Michelin chefova.

Prvi dan bogatog dvodnevnogprograma bio je namijenjen sektoru ugostiteljstva, a svoje znanje prenijeli su vrsni poznavateljigastronomije, gourmet pizze i craft piva. Drugi je dan bio rezerviran zatrendove i najbolje prakse u destinacijama poznatim po gourmet turizmu te uluksuznom hotelijerstvu, s naglaskom na restoranima, a na kojima su sudjelovalii vrhunski stručnjaci iz vinskog turizma.

Veliki interes u Rovinju izazvalo je predavanje na kojem su chefovi Giancarlo Morelli i Pedro Miguel Schiaffino predstavili raznolikost amazonske kuhinje. Dvojac je pripremio i gala večeru u hotelu Lone u kojoj su uživali brojni gosti među kojima i njihove kolege chefovi.

Veliki pažnju posjetitelja privukla je i master class radionica posvećena craft pivi koja je radi velikog interesa potrajala nekoliko sati duže od predviđenog. Vrhunski međunarodni predavači među kojima je bio i Lorenzo Dabove aka Kuaska, alfa i omega talijanske pivske scene te Simonmattia Riva, svjetski beersommelier prvak iz 2015. godine, upoznali su publiku s povijesti piva, spontane fermentacije te tajnama sljubljivanja hrane i piva. Tema druge master class radionice bila je gourmet pizza, fenomen koji se proteklih godina pojavio u Italiji i ima sve veći broj sljedbenika. Poznati chefovi talijanskih pizzerija pričali su o spoju tradicije i inovacije te podijelili sve novosti iz ovog svijeta.

GROBLJE ŽBANDAJ

Danas je blagdan Svih svetih

Arijela Bajkin iz Umaga osvojila titulu „Naj tete iz vrtića“

Arijela Bajkin iz Umaga osvojila titulu „Naj tete iz vrtića“