in

USPJEŠNA FEŠTA OD GRMALI: Najbolji brodet u Funtani spremili Munjeni Opatijci Šajeta i Doris

funtana-grmali-foto-point-tanja-kocijancic-2022.jpg 24. rujna 2022.

Brojni su se ljubitelji morskih delicija okupili danas u Funtani, gdje je u organizaciji Turističke zajednice i Općine Funtana uspješno održana 8. Fešta od grmali – jedina u Istri koja u glavnoj ulozi ima morske rakove, odnosno kako za njih u Istri kažu mnogi – grancipori. No, samo u Funtani ih zovu grmali!

Kreke - Fešta od grmali - Foto Tanja Kocijančić
Kreke – Fešta od grmali – Foto Tanja Kocijančić

Najbolji brodet od grmali skuhali su poznati pjevač Dražen Turina Šajeta i njegova susjeda Doris Vlah, okupljeni u tim Munjeni Opatijci. Prvi su put nastupili i odmah pobijedili. Drugo su mjesto zauzele kreativne Kaštelirke Kreke koje već dugi niz godina dolaze na ovu feštu. Treće mjesto osvojila je ekipa Shark iz Vrsara, a četvrto mjesto žene iz funtanjanske udruge Loza, jer ih je samo jedan bod dijelio od nagrade. Ovog puta bez pehara su ostali Ribari iz Savudrije, te Veseli Istrijani u sastavu Vladimir Pantović Panta i njegova supruga Brankica.

Shark - Fešta od grmali - Foto Tanja Kocijančić
Shark – Fešta od grmali – Foto Tanja Kocijančić

O pobjednicima kulinarskog natjecanja, odnosno najboljim kuharima sudio je peteročlani žiri u sastavu Stanislav Poropat – profesor kuharstva iz Poreča, Paolo Šverko – profesionalni kuhar iz Vrsara, Vesna Medvedec Buršić – umirovljena novinarka i autorica kuharice „Tradicionalna istarska jela“ iz Funtane, David Parencan – profesionalni kuhar i F&B manager u Valamaru, te najstariji ribar iz Funtane Mario Ipsa.

Loze Funtana - Fešta od grmali - Foto Tanja Kocijančić
Loze Funtana – Fešta od grmali – Foto Tanja Kocijančić

U ime žirija rezultate ocjenjivanja komentirao je Parencan rekavši da su zaista nijanse odlučivale, jer su svi brodeti bili odlični. Predložio je kuharskim ekipama za ubuduće da u brodetu budu tek grmali i sipe s tek mirodijama, a ne još i kanoče, kaneštrele i slično, jer potonji svojim ukusima prevladaju na tanjuru.

Članovi Domaće web tržnice - Foto Tanja Kocijančić
Članovi Domaće web tržnice – Foto Tanja Kocijančić

Paolo Šverko je na kraju ceremonije proglašenja pozvao svih da se prisjete Drage Orlića, istarskog novinara, urednika i gastronalca koji nas je napustio prošle godine, a bio je jedan od stalnih članova žirija ovog gastronatjecanja.

Program fešte započeo je već u podne i prošao je u odličnoj atmosferi uz velik broj mještana i gostiju koji su s velikim zanimanjem pratili pripremu i kuhanje brodeta. Porcije grmali prodavale su se po vrlo pristupačnim cijenama. Svatko je mogao izabrati svoj prilog: bilo je rižota, pašte i palente. Uzduž rive bili su smješteni i štandovi s ostalim ribljim jelima i specijalitetima. Udruga Loza imala je svoj štand s domaćim kolačima, a tu su bili i proizvođači autohtonih poljoprivrednih proizvoda iz udruge Istarska web tržnica.  

Fešta od grmali u Funtani - Foto Tanja Kocijančić
Fešta od grmali u Funtani – Foto Tanja Kocijančić

Manifestaciju je obilježila vesela atmosfera, fine delicije i odlična svirka nekoliko bendova. Nažalost, negdje oko 17 sati počela je padati kiša pa se dio posjetitelja sklonio u šator, a mnogi su otišli.

Fešta od grmali u Funtani - Foto Tanja Kocijančić
Fešta od grmali u Funtani – Foto Tanja Kocijančić

Srećom da nije počela padati i ranije, jer je tako glavni dio fešte odrađen. K tome, prošlu subotu je fešta već otkazana jer je i tada bila najavljena kiša.

Više fotografija s fešte pogledajte u našoj galeriji na Facebooku na linku

https://www.facebook.com/photo?fbid=753389355703786&set=pcb.753358369040218

Fešta od grmali u Funtani - Foto Tanja Kocijančić
Fešta od grmali u Funtani – Foto Tanja Kocijančić
Fešta od grmali u Funtani - Foto Tanja Kocijančić
Fešta od grmali u Funtani – Foto Tanja Kocijančić

VRSAR: Otkazan koncert Queen Real Tribute Banda. Organizator će vratiti novac

Kaštel u Taru - Foto TZ Tar-Vabriga

TAR – Priča o tajnama kaštela oživjet će kroz novu interpretativnu šetnju Istra Inspirita