in

EN PRIMEUR 2020.: Radionica u Zagrebu potvrdila izniman potencijal mladih istarskih malvazija

Predstavljeno sedam sjajnih mladih malvazija s pet različitih istarskih terroira. Bojom, mirisom i okusom odražavaju tipičnu sortnost, no pravi znalci ipak osjete nijanse koje ovise o području s kojeg dolaze

Meteorološki vrlo povoljna vinogradarska godina dala je malvazije iznimnog potencijala u svim dijelovima Istre, zaključeno je na već tradicionalnoj vinskoj radionici „Malvazija kroz različite terroire Istre“, koja se održala u zagrebačkom hotelu Esplanade u sklopu devetog En Primeura. Kako je naglasak na terroiru i njegovim specifičnostima, a ne na proizvođačima, etikete nisu otkrivene.

Voditelj radionice, poznati hrvatski sommelier Emil Perdec, istaknuo je kako ove godine dominira tipična boja za malvaziju.

„Bez obzira s kojeg terroira dolaze, a na poluotoku ih imamo čak pet – južnu, zapadnu, sjever-sjeverozapadnu, centralnu i istočnu Istru, u vinima dominira klasična zelenkasto-žuta boja. Vina su izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika, dominantnih mirisa svježe breskve, marelice, jabuke, tropskog voća, koji se ponegdje isprepliću s mirisima bijelog cvijeća i akacije, pa čak i cvjetno-herbalnim aromama. Vina su ugodno svježa, srednjeg tijela i prate mirisne karakteristike“, zaključio je Perdec.

Da su prošlom godinom zadovoljni i vinari i vinogradari potvrdio je mag. ing. Kristijan Damijanić iz Poljoprivrednog odjela Poreč i istaknuo da su travanj i svibanj bili izrazito kišni i hladni, pa je cvatnja kasnila oko deset dana, a s prvim danima lipnja započelo je razdoblje relativno suhog i toplog vremena, koje je trajalo sve do rujna.

„Kvaliteti ovogodišnjih vina pridonijele su umjerene ljetne temperature bez većih ekstrema. Kasnilo je dozrijevanje pa se prvi put u posljednjih desetak godina grožđe bralo  desetak dana kasnije od uobičajenih termina“, kazao je predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre, Nikola Benvenuti.

Rekordan broj istarskih vinara iz svih dijelova Istre, njih 67, na devetom En Primeuru predstavilo je najbolje iz svojih podruma, a istarska pršutana Jelenić potvrdila da se istarski pršut i malvazije itekako sljubljuju. Istrijanima su se na premijernom kušanju u Zagrebu i ove godine pridružili proizvođači žlahtine i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske, priopćeno je iz Vinistre.

Fotografije Tomislav Smoljanović

BRODOLOMKE rasprodale porečko kazalište – Još ima šanse za pomoćna sjedala

POREČ: Škola nogometa Jadran Poreč ugostila vršnjake iz Italije