in

Istarski vinari sudjelovali na Merano Wine Festivalu

Istra se ponovo predstavila na ovogodišnjem Merano Wine Festivalu koji je u ponedjeljak završio u tom talijanskom južnotirolskom gradu. Radi se o jednom od najekskluzivnijih događaja posvećenom vinskoj industriji i kulinarskim izvrsnostima u ovom dijelu Europe.

Bilo je to 27. izdanje vinskog festivala koje je trajalo pet dana. Na njemu je svoje proizvode prezentiralo oko 200 majstora okusa, 15-ak okrunjenih chefova, više od 500 najboljih vinarija Italije i svijeta u sklopu kojih uz velike klasike Toscane, Veneta i Piemontea, velik broj i južnotirolskih vrhunskih vina. Premda je fokus ovog izdanja bio na vinima rosè, predstavljeno je i 116 proizvođača bio-vina.

Festival je pohodilo više od 10.000 posjetitelja, mahom iz sjeverne Italije. Tako je Istra, koja je uspostavila važno partnerstvo s agencijom Gourmet’s International – koja organizira festival i njenim osnivačem Helmuthom Köcherom, dobila izuzetnu priliku predstaviti regiju putem svojih dvanaest vinarija. Turistička zajednica Istarske županije, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, zakupila je 50 četvornih metara izložbenog prostora gdje su bili smješteni istarski proizvođači. Pored njih nalazile su se brojne vinske kuće iz poznate francuske regije Champagne, te Njemačke i Austrije.

Prezentacija se odvijala pod geslom „Istra, odmor s pogledom“ s naglaskom na glavne turističke proizvode: Istria Gourmet – Gastronomija s pogledom; Istria Culture – Povijest s pogledom, koje u zadnje vrijeme prati kampanju Turističke zajednice Istarske županije po najvažnijim međunarodnim sajmovima i prezentacijama.

Samo sudjelovanje na festivalu u Meranu spada u dio aktivnosti istarskog TZ-a koje se  usmjeravaju za razvoj realnog sektora, odnosno njegove promocije na međunarodnim tržištima, čime se neposredno promovira i sam teritorij. Istarski kutak pohodio je velik broj posjetitelja, operatera iz sektora, buyera i ljubitelja, koji su imali priliku upoznati se s vinskom ponudom Istre i proizvođačima koji su izravno prezentirali svoje proizvode. Uz vinarije, u posebnom dijelu bio je smješten i info desk sa promotivnim materijalom TZIŽ koji je distribuiran svim zainteresiranim.  

Inače, Merano Wine Festival je – među prvima u Europi – manifestacija koja od samog osnutka, 1992. godine, promovira te stavlja fokus isključivo na odabranu kvalitetu proizvoda. To nije isključivo događaj koji se održava u elegantnom i elitnom okruženju, već je postao stručni forum, osmišljen na način da omogući razmjenu iskustava među proizvođačima, opinion leaderima, stručnjacima i potrošačima. Tijekom godina postao je referentna točka enogastronomske izvrsnosti, pa su vidljivost i svjetski ugled Merano Wine Festivala jedinstveni.

Marinela Dropulić Ružić: Difuzni hotel – Koncept u kojem je gost privremeni mještanin

Marinela Dropulić Ružić: Difuzni hotel – Koncept u kojem je gost privremeni mještanin

Startala web stranica Sretne priče – istarski projekt čitanja korisnicima domova za starije i nemoćne

Startala web stranica Sretne priče – istarski projekt čitanja korisnicima domova za starije i nemoćne