in

MOTOVUN: Vinarija Roxanich predstavila novo vino – DiTe 2015

Vina Mladena Rožanića od početka su bila drukčija i upravo jedno takvo premijerno je predstavljeno u subotu na prekrasnoj terasi jedinstvenog Wine & Heritage hotela ROXANICH u Motovunu, Vino DiTe je Mladenova davna želja da spoji do sada nespojivo, dvije po nama najvažnije sorte s dva najveća hrvatska poluotoka, Istre i Pelješca, istaknula je na promociji nove etikete podruma Roxanich Lara Rožanić, najstarija Mladenova kći.

DiTe je asemblaž plavca malog čije je grožđe raslo na najznačajnijem pelješkom položaju, Dingaču, i terana, koji dolazi iz najboljih Rožanićevih vinograda s duboke istarske crvenice.

Vina DiTe proizvedeno je 40 hektolitara. Berbe i plavca malog i terana su iz 2015. godine. Dingač je odležao četiri pune godine u bačvama u kombinaciji barrique i tonneau, podjednako je odležao i teran, ali u velikoj hrastovoj bačvi od 20 hektolitara. Šest mjeseci prije planiranog buteljiranja dvije su se vinske mase sljubile u jednu i krajem travnja 2020. buteljirano je DiTe 2015.

S pojavom Mladena Rožanića na vinskoj sceni, prije otprilike 15 godina, Istra je dobila pravog vizionara, koji je prošle godine okrunio svoj brand otvaranjem jedinstvenog Wine & Heritage hotela ROXANICH u Motovunu. Tim remek-djelom vinske arhitekture visoko je podignuo ljestvicu na istarskoj eno-gastronomskoj sceni, a razvoj Motovuna usmjerio prema top vinskoj destinaciji.

Čitava hrvatska vinska scena jako dobro se razvija i postaje međunarodno prepoznata, hrvatska vina su sve traženija i cjenjenija na europskom tržištu ali i diljem svijeta, a Istra je na domaćoj vinskoj sceni u posljednjih 25 godina najviše napredovala i to zahvaljujući dobroj sinergiji lokalne politike, turizma i vinara.

– Proces brendiranja Istre kao vrhunske vinske regije nije bio ni jednostavan ni lagan, trebalo je puno uložiti da bi se pokrenule i ostvarile korjenite promjene. Odluka da se brendiraju vina od autohtonih sorti grožđa, malvazije istarske i terana, pokazala se punim pogotkom. Ali, bio je to težak put. Gostima sam dugo objašnjavao karakteristike ovih dviju sorti, tada poprilično degradiranih, a danas gosti kada dolaze u Istru sami traže upravo malvaziju i teran. Primjer Istre slijedili su i i u drugim vinskim regijama Hrvatske pa tako danas bilježimo uzlet autohtonih sorti grožđa diljem zemlje, rekao nam je Emil Perdec, vrhunski istarski sommelier, ovog puta među gostima.

Uspješno krštenje vina DiTe uljepšali su pjevač Saše Lozara koji je premijerno predstavio svoj novi singl „Vrijeme“ te delicije chefa Žige Klemenca i njegova tima.

Među TOP 10 nudističkih plaža u Europi i jedna iz Istre

Istra u srijedu – 4 novozaražena, smanjuje se ukupni broj aktivnih slučajeva