in

VIŽINADA: Verši na šterni u subotu uz toplu čakavsku riječ i promociju zbirke pjesama

Foto Tanja Kocijančić

Gradska knjižnica Poreč organizira XXVII. Susret čakavskih pjesnika – VERŠI NA ŠTERNI i promociju istoimene zbirke pjesama, koji će se održati u subotu, 12. rujna, u 18 sati u Vižinadi.

Nakon provedenog natječaja za nove, neobjavljene pjesme na čakavštini, 240 pjesama prijavilo je 90 autora iz Gračišća, Poreča, Pule, Ližnjana, Musaleža, Barbana, Optrlja, Smoljanci, Maršani, Vodnjana, Žbandaja, Buzeta, Žminja, Labina, Pazina, Zamaska, Lovrana, Kašćerge, Rovinja, Medulina, Rijeke, Opatije, Matulji, Orihi, Vrbnika, Mošćeničke Drage, Splita, Podstrane, Šolte, Vele Luke i Podgorice.

Ovogodišnji izbornik prof. dr.sc. Josip Lisac, izabrao je njih 59, čiji su radovi uvršteni u XXVII. pjesničku zbirku „Verši na šterni“.

Profesor Lisac je istaknuti jezikoslovac i znanstvenik. Osnovni mu je znanstveni interes dijalektologija i povijest hrvatskoga jezika. Objavio je više stotina znanstvenih radova i knjiga. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i redoviti član Matice hrvatske.

Organizator manifestacije i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč u čijoj je nakladi tiskano 600 primjeraka Verši. Ovogodišnje likovno rješenje potpisuje akademski slikar Zdravko Milić, a grafičko rješenje i oblikovanje povjereno je Enriki Vežnaver Vidović iz studija „na broju 8“.

U 18 sati oko Battistelline šterne okupit će se pjesnici zastupljeni u zbirci koji će kazivati svoje stihove te će tako, u ovoj godini punoj neizvjesnosti, a u skladu sa svim epidemiološkim preporukama, ova vrijedna pjesnička manifestacija nastaviti svoju višedesetljetnu tradiciju.

Domaćin i suorganizator susreta je Općina Vižinada, a pokrovitelji manifestacije su Grad Poreč, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

FUNTANA objavila javni poziv za prijavu programa i projekata za sufinanciranje iz proračuna

Među TOP 10 nudističkih plaža u Europi i jedna iz Istre