in

Istarska policija upozorava: Izbjegnimo stradavanje djece u vozilima zbog dehidracije

Ilustracija - Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Nadamo se kako ćemo kroz ove preporuke povećati sigurnost djece i spriječiti njihovo stradavanje

Budući da su prognostičari za ovaj tjedan najavili toplinski val i porast temperatura, policija skreće pozornost roditeljima, kao i svima koji brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Policijska uprava istarska je u suradnji s Istarskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Zdravom Istrom izradila letak koji se odnosi na edukaciju građana vezano za problematiku ostavljanja djece same u vozilima, zaštitu djece od vrućina i zaštitu djece od utapanja tijekom ljetnih mjeseci. Uz podršku Turističke zajednice Istarske županije letak je preveden i na engleski, njemački i talijanski jezik kako bi bio razumljiv i turistima.

Policijski službenici kroz suradnju sa kampovima, turističkim naseljima, domovima zdravlja, vrtićima, trgovačkim centrima, ali i na parkirališnim prostorima informiraju građane o opasnostima ostavljanja djece u vozilima.

Tijekom ljetnih mjeseci jako je važno da roditelji, skrbnici ili osobe koje brinu o djeci budu oprezni i ne ostavljaju djecu bez nadzora punoljetne osobe, obzirom da se ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava, a posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje.
Dijete ostavljeno samo u vozilu, pa i na kratko, u opasnosti od je toplinskog udara, dehidracije, pregrijavanja i ozljeda. Do toplinskog udara dolazi kada djetetova temperatura tijela  naraste iznad 40 °C, a što je veći udio vlage u zraku, osoba se teže može rashladiti znojenjem.

Budući da su raniji godina zabilježeni i slučajevi zaboravljanja, odnosno slučajnog ostavljanja djece u vozilima, preporuka je izbjegavanje automatizma i mijenjanje ustaljenog ponavljanja radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i slično). Isto tako je preporuka ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz vozila na stražnjem sjedalu kako ne bismo  izašli  iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Pored navedenog, jako je važno voditi računa da se djecu i tijekom dana zaštiti od izlaganja vrućinama na način da ih se ne izlaže suncu od 10 do 17 sati te da im se nanosi zaštitna krema za sunčanje. Također je bitno osigurati dovoljno unosa tekućine, odgovarajuću odjeću od prirodnih materijala i navikavati djeca na nošenje sunčanih naočala i šešira.

Jedna od preporuka kojima se sprječava stradavanje djece je i da se vodi računa o tome da manja djeca nemaju doticaj s prostorima u kući gdje bi voda mogla predstavljati prijetnju (bazeni, vrtna jezerca, posude sa vodom). Dobro je imati stalan nadzor nad djecom u vodi ili oko nje. Isto tako je dobro naučiti djecu što ranije plivati i kontinuirano unaprjeđivati njihove plivačke vještine, a preporuča se i da djeca nose zaštitne prsluke u vodi, posebice u prirodnim vodama.

Nadamo se kako ćemo na ovaj način povećati sigurnost djece i spriječiti njihovo stradavanje.

džeparenje lopov novčanik mup policija

Džepari haraju Istrom. Napravili veliku štetu

Foto Grad Novigrad

NOVIGRAD: U Karpinjanu uređen park za pse