in

Štrajk u vrtiću u Vrsaru i Funtani završio: Odgajateljice se vratile na posao

Štrajkašice u vrtiću - Foto Sindikat obrazovanja, medija i kulture RH

Štrajk je počeo zbog nezadovoljstva plaćom, a eskalirao prosvjedom zbog kolektivnog ugovora. S prvotno traženih 1.903 eura bruto plaće, odgajateljice su sada pristale na iznos po staroj zakonskoj uredbi od 1.513 eura bruta. Dogovreno je i da će im platiti 50 posto dana provedenih u štrajku.

Štrajk u Dječjem vrtiću Tići u Vrsaru i Funtani konačno je gotov. Odgajateljice su se jutros vratile na svoja radna mjesta u obje zgrade. Štrajk su započele još 6. svibnja zbog nezadovoljstva pregovorima o povećanju plaća. Veliki prosvjed ispred općine u Vrsaru, na koji su došli djelatnici istarskih ali i vrtića iz drugih županija, održan je prošlog tjedna nakon čega se situacija konkretno počela rješavati. Kraj štrajka bio je uvjetovan potpisivanjem kolektivnog ugovora između Općine Funtana i Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

Što su dogovorili rekla nam je sindikalna povjerenica u vvrtiću Tići, odgajateljica Adrijana Ivković:

-Nakon punih 6 tjedana s radošću mogu sve obavijestiti kako smo postigli dogovor s općinom Vrsar. Naime, jučerašnjim danom okončali smo štrajk, a danas smo već na svome poslu. Danas je načelnik Gerometta poslao poštom potpisani kolektivni ugovor prema sindikatu. Kada dobijemo ugovor, potpisati ćemo ga, pečatirati i time smo dobili naš prvi kolektivni ugovor! Dogovorili smo 50 posto dana u štrajku plaćenih, plaće po staroj zakonskoj uredbi i potpisivanje kolektivnog. Zahvaljujemo svima koji su nas podržavali i bodrili, mi smo zadovoljne jer smo se vratile poslu koji najviše volimo, kazala nam je Ivković. Kolektivno pregovaranje nastavljaju najesen.

U nastavku linkovi na nekoliko pretjodnih članaka o štrajku:

Foto Grad Novigrad

NOVIGRAD: U Karpinjanu uređen park za pse

IN MEMORIAM: Maria Grazia Benčić Bazzara (Nella) (1947.-2024.), dugogodišnja ravnateljica porečke talijanske škole