in

SOS ŠAPE: “Korona” povećala broj napuštenih ljubimaca, a umanjila donacije i udomljavanja

Foto SOS Šape

Zbog situacije s epidemijom novog koronavirusa Covid-19 u kojoj se nalazimo otežan je rad udrugama koje se bave zbrinjavanjem ljubimaca. U posljednje vrijeme brojne su udruge apelirale da se ne napuštaju ljubimci, no to se ipak događa. No, poteškoća ima više, jer su skloništa životinja morala zatvoriti vrata, stoga manje ima udomljavanja, manje je donacija jer se ne mogu organizirati javno akcije prikupljanja sredstava… Pa se stoga i na Poreštini nerijetko mogu sresti psi kako lutaju cestama, a napuštaju se još i više i cijela legla…

Kako se snalaze pitali smo u Udruzi za zaštitu životinja SOS Šape, gdje kažu da je problem koji je nastao pojavom Covida-19 višeslojan i vrlo opasan za životinje.

-Napuštanje je nešto povećano, ne znamo razloge jer su nam vlasnici nepoznati. Kad bi bili poznati, svakako bi napravili uobičajene prijave u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. S obzirom da se napuštaju cijela legla, različite starosti štenaca, možemo pretpostaviti da se radi o kućnim leglima kao i inače, ali sada i o tzv. štancerskim leglima jer je prodaja pasa pala i pojavio se “višak” kojeg se žele riješiti, napominju iz ove udruge.

S druge strane, udruga navodi i problem manjeg kretanja ljudi, pa je vjerojatno da toga ima i više nego se zna. Vjerojatno se velik broj odbačenih životinja niti ne pronađe.

-Ljudi se sada malo i ustežu od pomaganja psima koji lutaju i uličnim macama jer nisu dovoljno informirani da kućni ljubimci ne mogu prenijeti ovaj virus na čovjeka.

Pri spašavanju napuštenih ili izgubljenih životinja, kada općine ne reagiraju, otežane su nam akcije i radi propusnica. ali se snalazimo i pozdravljamo novu organizaciju po kojoj je Istra podijeljena na 7 područja, što ponešto ipak olakšava.

Sve životinje koje su pronađene, a za koje je nama dojavljeno, smještene su ili kod drugih udruga koje imaju smještaj (Tierhilfe Istrien i Snoopy) na čemu smo im zahvalni. To se moralo učiniti poglavito za pse pronađene na području Općine Višnjan koja već 2 godine odbija poštivati Zakon i zbrinjavati životinje, te za svaki slučaj moramo podnositi prijave veterinarskom inspektoru da bi reagurali, naglašavaju SOS Šape.

Problemi koji su direktno vezani za pojavu koronavirusa, dodaju iz ove porečke udruge, pojavili su se sada i kod općina koje inače poštuju Zakon.

-U strahu za svoj proračun žele odustati ili izbjeći zbrinjavanje životinja, pa su primjerice pozivi iz mnogih općina gotovo utihnuli – u 10-ak zadnjih dana niti jedan pas nije smješten u sklonište što je vrlo neobična situacija.

Kako smo mi udomljavali najviše u Sloveniju, Austriju i Njemačku, posve je jasno da sada od toga nema ništa, tek nešto lokalnih udomljenja, pa je i to destimulirajuće za općine jer će sada “njihovi” psi duže boraviti u skloništu i time biti za njih financijsko opterećenje, naglašavaju iz SOS Šapa.

Osim toga, ova se udruga suočava i s financijskim poteškoćama.

-Zbog krize su se smanjile i donacije, ne možemo organizirati naše štandove ili neke druge akcije. Posve svjesni situacije, velike zdravstvene, ekonomske i društvene krize koja je nastupila, želimo pozvati sve da ipak misle i na životinje koje u potpunosti ovise o nama i da zajedno uložimo sve napore da se ovaj period prebrodi. Mi ćemo se i dalje truditi i nastavljamo raditi sa svim našim entuzijazmom i snagom koju imamo kako sirote, napuštene šapice ne bi patile zbog novonastale situacije. Zato pozivamo sve da se ne odriču svojih ljubimaca, da reagiraju na svako mučenje ili zločin prema životinjama i da odvoje koliko mogu za njihov spas i pomoć, poručuju volonterke iz udruge SOS Šape.

Na fotografijama koje donosimo su dva bijela psa koja i dalje lutaju na području Općine Višnjan, jer ih udruga ne uspijeva naći , ali dobivaju dojave povremeno za njih.

Istramet: Kratkotrajni povratak zimskih uvjeta s kišom, burom i snijegom

Istra, 14. travnja – I danas su svi NALAZI NEGATIVNI na koronavirus