in

NOVA VAS: Jama Baredine izložbom obilježava Međunarodni dan špilja i podzemnog svijeta 6. lipnja

Jama Baredine se kao član ISCA-e (International Show Caves Association – Međunarodnog udruženja turističkih špilja) pridružuje špiljskim entuzijastima diljem svijeta u podizanju svijesti o važnosti špilja i krških krajolika obilježavanjem Međunarodnog dana špilja i podzemnog svijeta.

Povodom tog dana u izložbenom prostoru Speleogalerije Jame Baredine predstavit će se  izložba fotografija pod nazivom „Vode podzemlja“. Autori fotografija su hrvatski speleolozi, članovi Hrvatskog speleološkog saveza, koji svojim radovima žele ukazati na važnost neprocjenjivog blaga skrivenog u špiljama i jamama Hrvatske a to je pitka voda. Važnost zaštite ovog bogatstva nije samo zbog iznimne biosfere koja obitava u ovom okruženju već i zbog zaštite svijeta na površini, često nesvjesnog onog što se događa ispod. Vrlo jednostavno – što uđe, mora i izaći, a vrlo često izlazi na našim slavinama.

Organizator izložbe je Hrvatski speleološki savez a suorganizatori su Speleološko društvo „Karlovac“, speleološko društvo „Proteus“ Poreč, te Jama Baredine.

Izložbu je moguće besplatno posjetiti svaki dan u radnom vremenu Jame Baredine, a uz navedenu izložbu, možete razgledati i stalnu izložbu u galeriji s temama krša, speleologije, biospeleologije, paleontologije i špiljske umjetnosti kamenog doba.

Špilje su raznovrsnih dubina, duljina, veličina i oblika. Istraživanje i znanstvena istraživanja provode speleolozi u špiljama širom svijeta. Špilje se kontinuirano otkrivaju, istražuju i proučavaju, ali svijet je još uvijek pun špilja koje čovjek nikada nije vidio.

Špilje su također pretpovijesna spremišta, bogata paleontologijom –  fosilima i kostima pretpovijesnih stvorenja. Špilje su pružale utočište najranijim precima čovječanstva.

Svaka špilja nudi nešto drugačije.

Jama Baredine prvi je speleološki lokalitet Istre uređen za turističku namjenu, za posjete otvoren od 1995. godine. Ukupna dubina jame iznosi 132 metra, zajedno s podzemnim jezerima čije dubina ponekad doseže i do tridesetak metara. Za turističku posjetu uređena je staza duljine 150 metara, posjećuje se pet dvorana i silazi se do podzemnog jezera na dubini 60 metara. Zanimljivost ovog pustolovnog pothvata je i susret s podzemnim životinjskim svijetom, pa se tako može vidjeti Čovječja ribica (Proteus anguinus Laurenti), endem dinarskog krša, životinja koja živi samo u ovim krškim područjima.

U Istri su još za turistički posjet uređene Mramornica kod Brtonigle i Feštinsko kraljevstvo kod Žminja. Jama Baredine je, s još nekoliko speleoloških objekata u Istri, poput Markove i Pincinove jame kod Tara, te Pazinske jame proglašena zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode a o njihovoj zaštiti brine Natura Histrica – županijska javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Upoznajte zidine Sv. Lovreča 6. lipnja pod vodstvom Ivana Hrastovčaka

SVIBANJ u Puli, Pazinu i Rijeci najkišovitiji u povijesti mjerenja