in

SVIBANJ u Puli, Pazinu i Rijeci najkišovitiji u povijesti mjerenja

Rovinj/Foto Istramet/Nada Štoković

Ovogodišnji svibanj će u našim krajevima ostati zapamćen kao jedan od najhladnijih i najkišovitijih svibanja u povijesti meteoroloških mjerenja, piše Crometeo.
I dok čekamo službenu klimatološku analizu svibnja i podatke o svim postignutim oborinskim rekordima, evo nekoliko podataka o svibanjskim oborinama.

U Rijeci je u svibnju ukupno palo 287.7 litara kiše na kvadratni metar. Riječ je o novom svibanjskom oborinskom rekordu u Rijeci u povijesti meteoroloških mjerenja tj. od 1948. godine. Dosad je rekordan bio svibanj iz 2007. godine u kojemu je palo 275.7 litara kiše na kvadratni metar.

Prosječno u Rijeci u svibnju padne 103.8 mm kiše. U svibnju je u Rijeci palo gotovo 100 litara kiše više nego što je prosječno padne u studenom, najkišovitijem mjesecu u godini.

Prema neslužbenim podacima novi mjesečni oborinski rekordi su postignuti i na meteorološkim postajama u Pazinu, Komiži, zračnim lukama Pula i Split.

Na mnogim postajama, i na kopnu i na Jadranu je u svibnju količina oborine bila i za više od dvostruko veća od prosjeka. Na nekoliko meteoroloških postaja DHMZ-a palo je i više od trostruke prosječne mjesečne količine.

U Pazinu je palo 295.1 mm kiše, a mjesečni prosjek je 87.5 mm. U Malom Lošinju je mjesečni prosjek od 61.8 mm premašen (gotovo) točno trostruko (palo je 185.5 mm). Slično je bilo i u Hvaru gdje je svibanjskih 132.8 mm iznosilo 308 % mjesečnog prosjeka (43.1 mm).

Najviše oborine u svibnju (i u obliku kiše i snijega) je palo na Zavižanu, ukupno 376 mm, što iznosi 245% prosječne svibanjske količine. Više od 300 mm je palo i u Ogulinu. Izmjerenih 319.2 mm je 257% prosjeka za svibanj. (Crometeo).

NOVA VAS: Jama Baredine izložbom obilježava Međunarodni dan špilja i podzemnog svijeta 6. lipnja

gimnastičarka

Poreč 8. lipnja domaćin završnice kupa Hrvatske u ritmičkoj gimnastici