in

STOP NASILJU: Dan ružičastih majica u Puli se obilježava utrkom policajaca i osnovaca

Foto Grad Pula

Policijska uprava istarska i Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pula i ove godine na prigodan način obilježavaju Dan ružičastih majica, organizacijom revijalne utrke pod nazivom ”Trkom protiv nasilja”. Utrka se održava u srijedu, 26. veljače,  s početkom u 12 sati na Forumu, a u njoj će sudjelovati policijski službenici i učenici petih razreda svih pulskih osnovnih škola.

Program počinje na Forumu milenijskom fotografijom sudionika utrke, koji će u 11.30 sati formirati oblik dlana ruke, što predstavlja poruku ”stop nasilju među mladima”, ali i petu godišnjicu održavanja utrke ”Trkom protiv nasilja”.

Okupljene će zabavljati skupina AB Original, a prije početka utrke prisutnima će se obratiti načelnik PU istarske Božo Kirin, predstavnik Grada Pule i dječji gradonačelnik Pule Adrian Beletić.

U Hrvatskoj se, sedmu godinu za redom, posljednje srijede u veljači, obilježava Dan ružičastih majica. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

Policijska uprava istarska i Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule petu godinu za redom obilježavaju Dan ružičastih majica na prigodan način, organizacijom revijalne utrke pod nazivom ”Trkom protiv nasilja”.

Sudionici utrke nosit će ružičaste majice u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja, a umjesto startnih brojeva, na majicama će imati ispisane vlastite poruke protiv nasilja. Poruke protiv nasilja učenici pulskih škola izradili su u školi, zajedno sa svojim profesorima, koji su im održali i prigodna predavanja o problematici vršnjačkog nasilja. Osim poruka koje će učenici nositi na majicama, svaka škola napravila je i nekoliko poruka protiv nasilja koje će biti dio scenografije na Forumu, gdje će se izvesti i prigodan glazbeni program. Program počinje milenijskom fotografijom sudionika utrke, koji će u 11.30 sati formirati oblik dlana ruke, što predstavlja poruku ”stop nasilju među mladima”, ali i petu godišnjicu održavanja utrke ”Trkom protiv nasilja”. Nakon što i posljednji natjecatelj uđe u cilj, nastavljaju se glazbeni nastupi, dok će se sudionici utrke moći okrijepiti uz topli čaj i fritule. Svoju podršku ovoj manifestaciji dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je omogućilo priopćavanje javnosti autorskih glazbenih djela, bez naplate autorske naknade. 

Utrka se održava na slijedećoj trasi: Forum – Flaciusova ulica – Ulica Riva (do ACI marine) – Flaciusova ulica – Forum, u dužini od jednog kilometra, s obzirom je to optimalna dužina utrke koju mogu istrčati učenici petih razreda. Budući da će za vrijeme održavanja utrke te neposredno prije i nakon utrke, odnosno u vremenu od 11.50 do 12.20 sati, u navedenim ulicama biti zatvoren promet, pozivamo građane na razumijevanje te da koriste alternativne prometne pravce.

Evo što policija poručuje o nasilju među mladima

Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba. Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca). Bullying obično uključuje i publiku koja vrlo često na zlostavljanje reagira smijehom i pažnjom, podupirući tako nasilnika i ohrabrujući nasilje. Djeca  se  boje  istupiti  iz  gomile  i  time  riskirati  da  i  sami  postanu  žrtve,  šute  i  igraju  ulogu koju

procjenjuju da je sigurna. Ono s čime se policijski službenici u posljednje vrijeme sve češće susreću je i nasilje među mladima koje se događa u virtualnom svijetu, odnosno putem interneta, a koje se odnosi na vrijeđanje i omalovažavanje. Nasilje na internetu je objava statusa ili poruka zbog koje se osoba osjeća neugodno ili joj se na taj način prijeti. Osim pisane poruke, može se raditi o snimanju neprimjernih sadržaja mobitelom i postavljanju takvih sadržaja na internet (videozapisi ili fotografije, kojima je cilj uvrijediti, poniziti, zaprijetiti, nanijeti bilo kakvu štetu).

U 2019. godini, na području PU istarske,  po problematici vršnjačkog nasilja evidentirana su slijedeće kaznena djela: osam kaznenih djela tjelesne ozljede, osam kaznenih djela povrede djetetovih prava, četiri kaznena djela prijetnje, četiri kaznena djela iznude i tri kaznena djela iskorištavanja djece za pornografiju. Osim za počinjenje kaznenih djela na štetu njihovih vršnjaka, policija je prijavila i 16 maloljetnika radi počinjenja prekršaja remećenja javnog reda i mira. Evidentiran je i određen broj događaja u kojima nisu utvrđeni ni elementi kaznenog djela ni prekršaja, no policija je i o tim slučajevima obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb i državno odvjetništvo za mladež. Osim što djeluje represivno kad se nasilje dogodi, policija ima i preventivnu ulogu u suzbijanju vršnjačkog nasilja. Surađuje s obrazovnim institucijama, zdravstvenim djelatnicima, centrima za socijalnu skrb i drugim službama te nastoji osvijestiti javnost da vršnjačko nasilje nije prihvatljiv oblik ponašanja i da ga treba prijaviti. Policijski službenici sudjeluju u raznim radionicama s djecom, drže predavanja u školama za učenike i roditelje, organiziraju radne sastanke svih mjerodavnih institucija i direktnim kontaktom s građanima nastoje ukazati na ozbiljnost problema i stvoriti s njima osjećaj povjerenja.

Što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja:

 • Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!
 • Ostani smiren i ne pokazuj strah.
 • Makni se što prije od napadača ili izazivača.
 • Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.
 • Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.
 • Povjeri se odrasloj osobi – nisi ”tužibaba” ako prijaviš nasilje.
 • Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!
 • Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.
 • Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.
 • Ako vidiš da nekoga stalno gnjave, pokaži mu da si na njegovoj strani i sprijatelji se s njim.

Što učini ako je vaše dijete žrtva nasilja?

 • Ostanite smireni i strpljivi – ne reagirajte impulzivno!
 • Saslušajte svoje dijete i vjerujte mu.
 • Nemojte kritizirati dijete niti ga okrivljavati.
 • Ne potičite dijete na osvećivanje.
 • Pokažite djetetu da vam je stalo do njega i da želite uspješno riješite problem.
 • Ohrabrite dijete i naučite ga kako da se zauzme za sebe.
 • Pomozite djetetu da upozna nove prijatelje i da razvija svoje pozitivne osobine.
 • Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.
 • Obavijestite o događaju odgovornu osobu u školi i tražite da vam kaže što će škola poduzeti.

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.

Porečki klaviristi Vito Ćosić i Rita Gulić osvojili prve nagrade u Novom Marofu

POREČ: Članovi Running Foxa otrčali Napuljski polumaraton