in

Poreč u gostima u Pragu – gradu prijatelju

Foto: Grad Poreč

Prag 6, najveća gradska četvrt glavnog češkog grada Praga, od 2012. godine s Porečom ima potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljstva i to na razinama kulture, sporta, obrazovanja ali i gospodarstva. Na njihov poziv delegacija Grada Poreča posjetila je češku prijestolnicu, javili su iz gradske uprave.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa svojim zamjenicima i pročelnicima resornih odjela susreo se s gradonačelnikom Praga 6 Ondřejom Kolářom injegovim suradnicima. Predstavnicima Poreča predstavljen je Prag 6 i njegova važnost za glavni grad Češke – osim što se gotovo sva strana veleposlanstva nalaze u ovoj gradskoj četvrti, u Pragu 6 svoja sjedišta imaju neke od najvećih čeških i internacionalnih tvrtki, tu se nalazi i međunarodna zračna luka Václava Havela, fakulteti, strane škole, instituti, a tradicionalno i vojska. Prag 6 ima više od 100 tisuća stanovnika, a godišnji proračun iznosi oko milijardu čeških kruna – velik dio sredstava odlazi na odgoj i obrazovanje, ali i na uređenje ove gradske četvrti koja se prostire na 42 četvorna kilometra i koja s jedne strane graniči s Pragom 1, odnosno, najstrožim centrom metropole, dok se s druge strane nalazi na rubnom dijelu grada, što tu gradsku četvrt čini privlačnom ali i skupom za život.

Gradonačelnik Kolář izrazio je zadovoljstvo što će se suradnja između dva grada dodatno pojačati, posebice pri razmjeni učenika i organiziranju stručnih posjeta i praksi u nekima od međunarodnih tvrtki sa sjedištem u Pragu 6. Uz to, primjetan je i porast broja praških turista, koji Poreč i Istru biraju kao svoju tradicionalnu destinaciju.

Kako su priopćili iz Grada, Porečanima je posebno zanimljiv bio dio o digitalizaciji rada praške gradske uprave, procesa na kojem Grad Poreč već intenzivno radi. Također, Češka je među državama koje su povukle najviše EU sredstava za brojne projekte, pa tako i Prag 6.

-Vaša iskustva u digitalizaciji ali i povlačenju EU sredstava pomoći će nam da procese digitalizacije i projekte odradimo što kvalitetnije. Posebno zato jer ste vi, kao i mi, po indeksu razvijenosti rangirani u najvišem razredu što dodatno otežava apliciranje na određene natječaje, rekao je Peršurić.

Koncert pod maskama Umjetničke škole Poreč 27. veljače

Koncert pod maskama Umjetničke škole Poreč 27. veljače

Porečka Usluga priprema edukacije o pravilnom zbrinjavanju otpada i gradnju sortirnice

Porečka Usluga priprema edukacije o pravilnom zbrinjavanju otpada i gradnju sortirnice