in

Poreč u gostima u Pragu – gradu prijatelju

Foto: Grad Poreč

Prag 6, najveća gradska četvrt glavnog češkog grada Praga, od 2012. godine s Porečom ima potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljstva i to na razinama kulture, sporta, obrazovanja ali i gospodarstva. Na njihov poziv delegacija Grada Poreča posjetila je češku prijestolnicu, javili su iz gradske uprave.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa svojim zamjenicima i pročelnicima resornih odjela susreo se s gradonačelnikom Praga 6 Ondřejom Kolářom injegovim suradnicima. Predstavnicima Poreča predstavljen je Prag 6 i njegova važnost za glavni grad Češke – osim što se gotovo sva strana veleposlanstva nalaze u ovoj gradskoj četvrti, u Pragu 6 svoja sjedišta imaju neke od najvećih čeških i internacionalnih tvrtki, tu se nalazi i međunarodna zračna luka Václava Havela, fakulteti, strane škole, instituti, a tradicionalno i vojska. Prag 6 ima više od 100 tisuća stanovnika, a godišnji proračun iznosi oko milijardu čeških kruna – velik dio sredstava odlazi na odgoj i obrazovanje, ali i na uređenje ove gradske četvrti koja se prostire na 42 četvorna kilometra i koja s jedne strane graniči s Pragom 1, odnosno, najstrožim centrom metropole, dok se s druge strane nalazi na rubnom dijelu grada, što tu gradsku četvrt čini privlačnom ali i skupom za život.

Gradonačelnik Kolář izrazio je zadovoljstvo što će se suradnja između dva grada dodatno pojačati, posebice pri razmjeni učenika i organiziranju stručnih posjeta i praksi u nekima od međunarodnih tvrtki sa sjedištem u Pragu 6. Uz to, primjetan je i porast broja praških turista, koji Poreč i Istru biraju kao svoju tradicionalnu destinaciju.

Kako su priopćili iz Grada, Porečanima je posebno zanimljiv bio dio o digitalizaciji rada praške gradske uprave, procesa na kojem Grad Poreč već intenzivno radi. Također, Češka je među državama koje su povukle najviše EU sredstava za brojne projekte, pa tako i Prag 6.

-Vaša iskustva u digitalizaciji ali i povlačenju EU sredstava pomoći će nam da procese digitalizacije i projekte odradimo što kvalitetnije. Posebno zato jer ste vi, kao i mi, po indeksu razvijenosti rangirani u najvišem razredu što dodatno otežava apliciranje na određene natječaje, rekao je Peršurić.

Koncert pod maskama Umjetničke škole Poreč 27. veljače

Porečka Usluga priprema edukacije o pravilnom zbrinjavanju otpada i gradnju sortirnice