in

Akcija za vikend u Istri: Vožnja pod utjecajem alkohola je opasna i skupa

Ilustracija MUP

Apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa

Foto: Ilustracija

Prometna policija će na području Istre u noći sa subote na nedjelju, od 23 do 3 sata, kontrolirati brzinu kretanja vozača.

Napominjemo da su vozači pod utjecajem alkohola u šest mjeseci ove godine prouzročili ukupno 112 prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 40 s ozlijeđenim osobama i 70 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama tri su osobe smrtno stradale, deset ih je teško ozlijeđeno, a 45 lakše.

Podsjećamo da alkohol i upravljanje vozilom ne idu zajedno te da mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice.

I ovim putem apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga
Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo
Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.
Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

  • smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,
  • premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.
Foto Aminess

Buduće zvijezde Manchester Cityja družile se s djecom u Novigradu

Foto Istarska županija

MOMJAN: Otvorena „Kuća kaštela“ – Središte virtualnog umrežavanja istarskih i sjevernojadranskih kaštela