in

MOMJAN: Otvorena „Kuća kaštela“ – Središte virtualnog umrežavanja istarskih i sjevernojadranskih kaštela

Foto Istarska županija

Riječ je o zgradi nekadašnje mljekare, a još prije toga pošte koja je napokon zaživjela u funkciji multimedijskog centra. Projekt je vrijedan 6.957.847,42 kn, a svoj doprinos realizaciji projekta dala je Istarska županija s oko 3,5 milijuna kuna, Grad Buje s približno 1,8 milijuna kuna, dok preostali dio od 1,6 milijuna kuna predstavljaju dobivena nepovratna sredstva iz EU fondova. Vrpcu su prerezale najstarije mještanke Libera Prelac, Josipa Marušić i Ana Svetina.

foto tanja kocijančić
Foto Tanja Kocijančić – Najstarije mještanke prezrezale vrpcu Libera Prelac, Josipa Marušić, Ana Svetina i gradonačelnik Fabrizio Vižintin

Svečanom obilježavanju završetka projekta „Kuće kaštela – Casa dei castelli“ u Momjanu, čiji je osnovni cilj umrežavanje istarskih i sjevernojadranskih kaštela radi prezentacije bogate kulturne baštine i doprinosa održivom razvoju lokalne zajednice, prisustvovao je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec.
 
Čestitajući na entuzijazmu i angažmanu svih uključenih u realizaciju ovog projekta, ravnatelj Petrinec je istaknuo kako je taj centar još jedan u nizu primjera kojim dokazujemo kako spomenici kulture mogu postati važan element razvoja općina, gradova i županija. Dodao je kako kreativno osmišljen projekt „Kuće kaštela“ pokazuje koliko smo svjesni suvremenih trendova i vizionarski talentirani za oplemenjivanje i revitalizaciju tog blaga. Izrazio je zadovoljstvo što se u svim projektima zaštite i obnove kaštela surađuje s konzervatorima Ministarstva kulture i medija te što je Konzervatorski odjel u Puli uključen u obnovu i izradu dokumentacije svih istarskih kaštela koji su multimedijalno prezentirani. Podsjetivši i na nedavno obnovljenu tvrđavu Svetoga Ivana u Šibeniku, Petrinec je istaknuo kako takvim primjerima revitalizacije svjedočimo koliko se isplati ulaganje u kulturnu baštinu.
 

Foto Tanja Kocijančić - OTvaranje Kuće kaštela u Momjanu
Foto Tanja Kocijančić – Otvaranje Kuće kaštela u Momjanu

Uz ravnatelja Uprave prigodnim govorom obratili su se nakon nastupa zbora Zajednice Talijana Momjan istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin koji je istaknuo da će novi multimedijski centar potaknuti razvoj cijele Momjanštine i očuvanje kulturne baštine, zatim pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, te koordinatorica projekta TAKE IT SLOW Sandra Ilić.

Ustvrdivši kako su upravo kašteli, uz vino, maslinovo ulje i drugih povijesnih spomenika jedan od simbola Istre, istarski župan Boris Miletić kazao je kako su kašteli u posljednje vrijeme posebno valorizirani, i to ne slučajno.

“Temeljem strateškog pristupa županijskog odjela za kulturu upravo su kašteli prepoznati kao vrijednost unutrašnje Istre i nešto što treba posebno valorizirati. Na ovaj način danas promoviramo jedan novi centar, kao što smo to učinili s Kućom fresaka u Draguću, Hižu od besid u Pazinu, Centra za nematerijalnu kulturu u Pićnu ili mediteranskog plesnog centra u Svetvinčentu”, istaknuo je župan Miletić dodavši kako je to dokaz da se Istra želi i u kulturnom smislu policentrično razvijati.

„Ovo je samo dio projekta Istarski kašteli 2022. godine koji promovira Istarska županija, a već je započeo u Puli prekrasnom izložbom u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, a radi se o priči o Valvasoru. Za nekoliko u Svetim Srcima otvara se izložba posvećena svim istarskim kaštelima. Na jesen nastavljamo s koncertima po kaštelima, serijom dokumentaraca i radio emisijama, a sve s ciljem popularizacije svih naših kaštela“, poručio je pročelnik Torbica.

Projekt Istarske županije i Grada Buje „Kuća kaštela“ zamišljena je kao središte virtualnog umrežavanja svih istarskih kaštela, realiziran i uz financijsku potporu Europske unije putem programa Italija –  Hrvatska u okviru projekta „Take it slow“.  Konzervatorski odjel u Puli Ministarstva kulture i medija uključen je od samog početka u realizaciju projekta, nadzorom radova na samom objektu i stručnim doprinosom na radionicama koje su se odvijale kao prateći sadržaj, te u obnovu i izradu dokumentacije svih istarskih kaštela na terenu. Ministarstvo kontinuirano sufinancira obnovu Istarskih kaštela, koji se sustavno provodi posljednjih dvadesetak godina.

Foto Tanja Kocijančić - OTvaranje Kuće kaštela u Momjanu
Foto Tanja Kocijančić – Otvaranje Kuće kaštela u Momjanu

 Zgrada je u vlasništvu Grada Buja a radovi preuređenja počeli su prije tri godine. Kuća kaštela podijeljena je na tri etaže. U prizemlju je izložbeni prostor i info prodajni prostor (s lokalnim proizvodima), dok na 1. katu nalaziti se studio za smještaj i manja sala za sastanke, a na 2. katu na raspolaganju je multifunkcionalna sala za 60 sjedećih mjesta. Unutrašnjost je opremljena sa setom ICT tehnologije za prezentaciju kulturne baštine i njene povijesti, opremom za virtualnu šetnju kroz neke od uključenih kaštela te s touch screen monitorima.

Foto Tanja Kocijančić - OTvaranje Kuće kaštela u Momjanu
Foto Tanja Kocijančić – Otvaranje Kuće kaštela u Momjanu

Akcija za vikend u Istri: Vožnja pod utjecajem alkohola je opasna i skupa

Foto TZ Kaštelir-Labinci

Uspio 1. Craft Party u Kašteliru – Domaće iće i piće privuklo neočekivano puno ljudi