in

Aktivne volonterke Crvenog križa Novigrad: „Važno je brinuti se jedni o drugima“

Volonterke Crvenog križa Novigrad, koji djeluje kao dio Gradskog društva Crvenog križa Buje, ovih su blagdana već uobičajeno imale pune ruke posla. Unatoč tomu što se još uvijek, kako kažu, navikavaju na novi prostor u kojega su u travnju 2019. godine „uselile“ nakon desetak godina provedenih u vatrogasnom domu, izradile su i podijelile mnoštvo poklon-paketa za potrebite.

Četiri je aktivnih volonterki: Anica Matejčić, ujedno i voditeljica Crvenog križa Novigrad, zatim Valentina Vičević, Vesna Bunt, Bruna Lugarić i Loredana Mavar, no, često ih posjećuju i njihove bivše članice, danas umirovljenice. Tako je i tijekom našeg razgovora navratila 88-godišnja Ida Matejčić, inače članica Socijalnog vijeća koja je i sama do nedavno aktivno sudjelovala u radu novigradskog Crvenog križa. Volonterke pak napominju kako Ida nije jedina koja ih posjećuje i daje svoju podršku, već su tu i mnoge druge koje su s njima radile još od 1991. godine.

Upravo im one, ali i drugi, mlađi naraštaji, kao što su djeca iz OŠ Rivarela iz Novigrada, pomažu u vrijeme kada posla ima na pretek, kao što je to u prosincu.

I ovih su blagdana ove vrijedne volonterke podijelile božićne pakete umirovljenicima kojih, govore nam, Novigrad broji preko 900. Navedene poklon-pakete financira Grad Novigrad, a u njima su se mogli pronaći pandoro, pjenušac i kava.

Posebno su pripremljeni i oni poklon-paketi koji se nose u Dom za starije i nemoćne, gdje ih tamošnjim štićenicima predaje novigradski gradonačelnik, Anteo Milos.

Nadalje, prema utvrđenom popisu od strane gradskog Socijalnog vijeća, tradicionalno su podijeljeni paketi za 80-ak potrebitih osoba s područja Grada. Paketi su sadržavali hranu i higijenske potrepštine u vrijednosti od oko 200 kuna.

Novigradski je Crveni križ također sudjelovao u projektu „Humanitarni paket za Dalmaciju i Primorje II“. Projekt provodi Gradsko društvo Crvenog križa Split u suradnji sa 16 partnera – gradskih i općinskih društava Crvenog križa, a financiran je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Poklon-pakete u sklopu ovog projekta dobilo je nešto više novigradskih obitelji, njih stotinjak.

Istaknimo također kako su marljive novigradske volonterke dale svoj doprinos kod organizacije Dočeka u podne „Goodbye 2019.“, tako što su pekle kolače od čije su se prodaje, uz ostale aktivnosti, prikupljala sredstva za sugrađanku koja boluje od mišićne distrofije.

U prosincu su volonterke tako odradile čak 252 sata dobrovoljnog rada. Ipak, one navode kako nema potrebe za većim brojem volontera jer ih tijekom cijele godine ima dovoljno, a u najaktivnijim im mjesecima uvijek netko priskoči u pomoć.

Uz sve navedeno, one naglašavaju kako je njihova primarna aktivnost zapravo u svakome trenutku biti spremne za ekstremne situacije.

Među brojnim aktivnostima spomenimo i organizaciju dobrovoljnog darivanja krvi koje se, na razini Gradskog društva Crvenog križa Buje održava svake godine na tri lokacije, među kojima i u Novigradu, za čiju su organizaciju u sportskoj dvorani zadužene upravo aktivne novigradske volonterke.

Uz sve navedeno, poznato je kako u prostorije Crvenog križa svatko može donijeti odjeću, obuću i razne potrepštine. Trenutno, kako saznajemo, najviše nedostaje zimske odjeće, s naglaskom na velike brojeve. Volonterke mole građane da robu donose čistu, opranu i opeglanu.

Po odjeću, obuću i ostale potrepštine dolaze, objašnjavaju nam, i mlađi i stariji, a ljeti najviše sezonski radnici. Primijetile su i kako će njihovi sugrađani nerijetko kročiti u Crveni križ kako bi si nešto uzeli jer na to gledaju kao na sramotu, ali se zato one pobrinu da i takvi građani dođu do onoga što im treba.

Radno vrijeme Crvenog križa Novigrad, smještenog do kružnog toka između Plodina i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Neapolis, je srijedom od 10 do 12 sati. Također, valja spomenuti kako će jednom mjesečno u navedeno vrijeme u novim prostorijama uredovati ravnatelj Hrvoje Kovačević iz Gradskog društva Crvenog križa Buje.

„Družimo se, ali i pomažemo jedni drugima i to je ono što želimo prenijeti svima“, poručile su ove nadasve simpatične volonterke, dodavši kako je važno brinuti se jedni o drugima – ne mora to biti ništa veliko, možemo krenuti već od svojih bližnjih ili pak susjeda, bitno je samo da smo tu jedni za druge.

Načelnik Kaštelira ENIO JUGOVAC o planovima u novoj godini – za gradnju novog vrtića i jaslica čeka se natječaj iz fondova Europske unije

Fotogalerija iz POREČA: Na Gradskom kupalištu otvoreno novo i moderno dječje igralište