in

Načelnik Kaštelira ENIO JUGOVAC o planovima u novoj godini – za gradnju novog vrtića i jaslica čeka se natječaj iz fondova Europske unije

Enio Jugovac/Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Općina Kaštelir-Labinci prošlu će godinu pamtiti po svojim prvim jaslicama, koja su vrata otvorile početkom rujna i primile desetak mališana. Bila je to općinska odluka koju su roditelji s nestrpljenjem dočekali, jer djece ima sve više, pa je ta investicija bila nužna.

Početkom godine tradicionalno pitamo (grado)načelnike o najvažnijim investicijama, pa smo tako zamolili i načelnika Enija Jugovca da izdvoji ono najvažnije u prošloj godini i planove za 2020.

-Dobro ostvarenje proračunskih prihoda omogućilo je realizaciju svih planiranih programa i aktivnosti u 2019. godini. Izdvojit ću uređenje prostora, opremanje i početak rada jasličkog odjeljenja, potom završetak najveće lanjske investicije – asfaltiranje i opremanje infrastrukturom ceste u Labincima u vrijednosti 5,42 milijuna kuna, što je financirano sredstvima EU-a, zatim nabava opreme i uređenje dječjeg parka u Valentićima i Labincima, te uređenje dijela općinske zgrade. Također, izrađena je projektna dokumentacija za gradnju novog dječjeg vrtića s jaslicama, projekta koji planiramo realizirati za nekoliko godina, veli Jugovac.

U potpunosti su, dodaje, ostvareni i rashodi prema svim proračunskim korisnicima.

-U društvenim djelatnostima izvršeno je financiranje aktivnosti predškolskog i školskog odgoja, socijalnih potreba, aktivnosti sportskih klubova i posebno obveze u vatrogastvu. Ostvareni su programi gradnje komunalne infrastrukture financirani iz namjenskih sredstava plaćenog komunalnog doprinosa, kao i programi održavanja komunalne infrastrukture financirani iz komunalne naknade i ostalih prihoda proračuna.

-Jedan od važnih projekata započet u 2019. godini a koji će uskoro ići u postupak donošenja jesu izmjene i dopune prostornog plana uređenja općine a njima se definiraju nove razvojne mogućnosti u općini a posebno vezane uz razvoj turizma. Također, riješeni su imovinski odnosi otkupom zemljišta potrebnog za kvalitetno prometno rješenje raskršća u Labincima.

U 2020. godini planiraju se aktivnosti za prijavu na natječaj za sufinanciranje iz EU fondova ranije navedenog projekta gradnje novog dječjeg vrtića i jaslica u Labincima (kraj postojećeg rukometnog igrališta), kaže Jugovac.

Ističe da je planirano i uređenje prostorija u Kašteliru za potrebe Udruge umirovljenika, odnosno za njihova druženja i razne radionice.

-Najznačajnija su planirana ulaganja u gradnju komunalne infrastrukture, asfaltiranje i izgradnju javne rasvjete u novoizgrađenim dijelovima naselja Krančići, Deklići i Valentići. Općina već ima spreman i projekt izgradnje novog trga u naselju Labinci, za što ćemo pratiti otvaranje novih natječaja za prijavu radi dobivanja sredstava iz EU fondova, zaključio je Jugovac.

Mali porečki košarkaši novu godinu otvorili broncom u Pazinu

Aktivne volonterke Crvenog križa Novigrad: „Važno je brinuti se jedni o drugima“