in

Ambiciozni planovi – Gradnja benzinske crpke, reciklažnog dovrišta i kanalizacije u Marčani, novo groblje u Loborici…

Sjednica Vijeća u korona-uvjetima

Načelnik Općine Marčana Predrag Pliško istaknuo je u svom izvješću o radu za drugo polugodište 2019. godine na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća da su odrađeni kapitalni, tj. strateški potezi po kojem će biti obilježen ovaj mandat ali i buduće godine. Naveo je da je raspisana javna nabava za gradnju vrtića te da je lani započeta gradnja, zatim završena je izgradnja groblja u Hreljići te je kupljeno zemljište za kapitalne ciljeve u Loborici, Kavranu i Krnici. Posebno je istaknuo da je kupljeno u Marčani zemljište od 7.500 četvornih metara radi izgradnje benzinske crpke, ali i dodatnih sadržaja. Nada se da će benzinska crpka dignuti ne samu Marčanu nego i cijelu općinu.

Lani je k tome dogovoreno s Ministarstvom državne imovine da ustupe zemljište za gradnju groblja u Loborici, za što imaju važeću građevinsku dozvolu. Ugovor je potpisan prije mjesec, dva te se ove godine kreće s gradnjom groblja u Loborici.

Također prikuplja se dokumentacija za izgradnju reciklažnog dvorišta u Marčani, što je jako važno jer se smeće odlaže posvuda a to stvara trošak za čišćenje otpada.

Također u 2019. godini krenulo se u Izmjene i dopune Prostornog plana i usklađenje sa županijskim, ali radi korone nisu bili u mogućnosti održavati javne rasprave.

Što se tiče komunalne infrastrukture a naročito cestogradnje i javne rasvjete mišljenja je, kako je Pliško kazao, da izborni program kojim je nositelj on i njegova stranka u potpunosti je ostvaren i čak premašen. Također, rekao je da je ponosan da je u Loborici gotova 1. faza izgradnje fekalne kanalizacije te da je dogovorena i 2. faza izgradnje kanalizacije za kuće koje nisu bile obuhvaćene 1. fazom, a to su one koje su izgrađene nakon 2010. i 2011. godine otkad datira projekt izgradnje fekalne kanalizacije u Loborici.

Nadalje, načelnik je iznio da je skoro cijela dokumentacija troškovnika za izgradnju fekalne kanalizacije u Marčani gotova, te se ove godine očekuje raspisivanje javnog natječaja, ali i početak gradnje.

Istaknuo je da su u pregovorima i za rekonstrukciju asfaltnog sloja s nogostupima u naselju Marčana.

Što se tiče kulture, za to je utrošeno preko 600.000 kuna. Dobivena su sredstva iz Ministarstva kulture, ali utrošena su i vlastita sredstva da bi se podigli Stari Rakalj, Mutvoran, Blaz i drugi, jer jednog dana sve žele staviti u funkciju turizma.

Mišljenja je da to nije jednostavno ni jeftino. Nadalje iznosi da će sva ta infrastruktura biti građena, ali tek kad se zadovolje osnovne potrebe za stanovništvo tj. socijalne i društvene svrhe (predškolski i školski program i socijalno ugroženi).

Načelnik je podsjetio da je u 2019. godini osnovan mlađi pogon NK Mandalena do kategorije U-15, te je organizirana smotra vina i ulja, a kako se pokazala dobrom, ponovljena je i ove godine.

Načelnik se nada da će biti organizirana i u 2021. godini kako bi lokalni maslinari i vinari mogli plasirati svoje proizvode na turističko područje.

Načelnik se na kraju svog izvješća zahvalio svojim suradnicima u općini i komunalnom poduzeću Mandalena na ustrajnom i pedantnom radu te se nada da će i ove godine imati jako dobre rezultate.

traktor pixabay

VIŽINADA: Organizira se tehnički pregled za traktore kod Doma kulture

Ilustracija Pixabay

STRUKA SLOŽNA: Nacionalni booking portal nije dobra ideja