in

STRUKA SLOŽNA: Nacionalni booking portal nije dobra ideja

Ilustracija Pixabay

Vijest dana koja je podigla veliku medijsku prašinu i cjelodnevne rasprave unutar struke je najava predizbornog programa HDZ-a kako će uspostaviti “web booking portal privatnog smještaja s provizijom do pet posto”” ili Nacionalni booking portal.

Iako je cijela priča i rasprava, po mojem mišljenju, otišla u krivom smjeru, više političku ili izbornu sferu, što je i logično jer paušalno predstavljena kroz predizborni program, osobno na tu ideju gledam van političkog konteksta i na tom treba po meni otvoriti stručnu raspravu i definirati neke okvire, mišljenja, rješenja, pa i u konačnici zaključak struke.

No, prije dublje i šire analize koje će biti u narednim mjesecima o osnivanju “državnog” booking portala mišljenje je portal Hrturizam.hr tražio od turističkih stručnjaka; Marka Mišulića iz tvrtke RentlioNede Pinezića iz tvrtke Dantes savjetovanje , Ivana Ilijašića iz tvrtke Orioly te Nine Dubretića iz tvrtke Direct Booker.

Svi su složni kako je ideja o web booking portal privatnog smještaja s provizijom do pet posto loša ideja.

Nedo Pinezić, savjetnik za obiteljski smještaj iz Dantes Savjetovanja: Nacionalna turistička organizacija ne može biti komercijalama agencija, dapače ona treba biti sustavna potpora hrvatskom turističkom gospodarstvu i promotor sveukupne ponude Hrvatske

“Činjenica je da se veliki dio kapaciteta u domaćinstvima plasira na tržište preko stranih online turističkih platformi. To za sobom povlači odljev značajnih sredstava kroz visoke provizije u inozemstvo a ujedno se i kompletni iznosi uplaćenih aranžmana “oplođuju” na inozemnim računima do trenutka plaćanja smještaja.

Nije zanemariva ni činjenica da te OTA platforme ne generiraju potražnju već ju slijede, što zanči da ne ulazu u promociju Hrvatske već, dapače, kapitaliziraju promotivnu vrijednost u koji su uloženi napori i novci hrvatskih poreznih obveznika.

Hrvatska turistička zajednica, kao nacionalna promotivna organizacija može i trebala je već poduprijeti hrvatske prodajne kanale kroz aktivnu platformu savjetnika za putovanje u Hrvatsku i po Hrvatskoj. Nacionalna turistička organizacija ne može biti komercijalama agencija, dapače ona treba biti sustavna potpora hrvatskom turističkom gospodarstvu i promotor sveukupne ponude Hrvatske. To nije samo smještaj već cijela lepeza prepoznatljivih hrvatskih proizvoda, kulturnih i prirodnih atrakcija, tradicijskog nasljedna i inovativnih poduhvat.

Nacionalna turistička organizacija s istim zarom treba predstavljati, na primjer nacionalne parkove i “Rimac automobile”, malu brodogradnju koja prvenstveno proizvodi brodice za slobodno vrijeme, kornatsku regatu gajeta i sofisticiranu “Hrvatsku čigru” na putu oko svijeta. Najbolje je kada svatko radi svoj posao i kada smo svi uvezani u jedan odličan sustav promocije naše zemlje” ističe Nedo Pinezić.

Cijeli članak pročitajte na portalu www.hrturizam.hr .

Ambiciozni planovi – Gradnja benzinske crpke, reciklažnog dovrišta i kanalizacije u Marčani, novo groblje u Loborici…

ISTRA više od mjesec dana bez novooboljelih – I 10. lipnja svi brisevi negativni