in

Besplatno dopunsko osiguranje za još 200 tisuća umirovljenika

Ilustracija

Izmjenama zakona, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš, predlaže se povećanje prihodovnog cenzusa iskaznog po članu obitelji na 1.563,23 kune te povećanje prihodovnog cenzusa za samce na 2 tisuće kuna.

Vlada je izmjenama zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju predložila povećanje prihodovnog cenzusa po članu obitelji na 1563 kune te za samce na 2000 kuna. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da će predložene izmjene, koje je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru, značiti poboljšanje situacije za umirovljenike.

Trenutačno, osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz proračuna ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, a iskazan po članu obitelji mjesečno (prihodovni cenzus), nije veći 45,59 posto proračunske osnovice, odnosno ako osiguraniku samcu mjesečni prihod u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 58,31 posto proračunske osnovice.

Izmjenama zakona, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš, predlaže se povećanje prihodovnog cenzusa iskaznog po članu obitelji na 1.563,23 kune te povećanje prihodovnog cenzusa za samce na 2 tisuće kuna.

S obzirom na to da iznos prihodovnog cenzusa nije mijenjan od 2008. godine, ovim se izmjenama zakona uređuje i da osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna na način da se svake godine vrši “indeksacija”, odnosno da se prihodovni cenzus usklađuje s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće.

Za provođenje predloženog zakona potrebno je osigurati dodatnih oko 160 milijuna kuna iz sredstava državnog proračuna, a prema procjenama predlagatelja, ove zakonske promjene obuhvatit će dodatnih oko 200.000 osiguranika koji će ostvarivati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret sredstva državnog proračuna na osnovi prihodovnog cenzusa. (Izvor Poslovni.hr)

Bez vode 27. travnja dio Višnjana

Neće biti ljetnog povećanja cestarina – razmišlja se o dodatnim popustima za građane Hrvatske