in

Bez covid potvrde uskoro nećemo moći u restorane, trgovačke centre i kafiće?

Provjera covid potvrde - Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Već je davno trebalo uvesti COVID potvrde na svim mjestima na kojima cirkulira puno ljudi”, kaže epidemiolog kritičan prema krajnje opreznom opipavanju ‘bila naroda’ kojim se služi Stožer civilne zaštite. Trošak pandemije COVID-19 u Hrvatskoj do jučer je iznosio ukupno 3,8 milijardi kuna, podaci su Ministarstva zdravstva.

Uzme li se u obzir da jedna prosječna liječnička specijalizacija košta oko milijun kuna, to bi značilo da se tim novcem moglo platiti čak 3880 specijalizacija, da nije bilo pandemije. Promatra li se samo trošak za cjepiva i lijekove protiv infekcije COVID-19, on iznosi 663,734.932 kune, što bi pak bilo 663 specijalizacije. Troškovi zbog COVID-19 rastu s većim brojem težih oboljenja, a teže kliničke slike razvijaju se većinom kod necijepljenih osoba, navodi Poslovni.hr.

Njemački Institut “Robert Koch” već neko vrijeme upozorava na činjenicu da se teži oblik infekcije COVID-19 razvija gotovo samo kod necijepljenih, što pokazuje i praksa bolničkih COVID odjela u Hrvatskoj i u svijetu. U nastojanju da se što više ljudi cijepi, vlade brojnih zemalja sve se više fokusiraju na cijepljenje, a to nastoje postići sve širom primjenom COVID potvrda. One bi uskoro i u Hrvatskoj trebale dobiti širu primjenu.

Relativni pritisak

Ne postoji plan širenja EU digitalnih COVID potvrda, ali uskoro ćemo početi razgovarati o tome, najavio je jučer nakon sjednice Znanstvenog savjeta Vlade RH Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Pozvao se pritom na činjenicu da zemlje zapadne Europe vrlo široko i sve šire koriste COVID potvrde kao određenu vrstu relativnog pritiska da se cijepe osobe koje se nisu cijepile, jer oni koji su se cijepili imaju određene prednosti pri korištenju određenih usluga, poput onih kulturnih ustanova, restorana i slično.

– To je relativni pritisak na necijepljene da i oni ostvare tu prednost i da se cijepe. Vrlo je izvjesno da ćemo o tome razgovarati uskoro. Rekao bih da je uvođenje COVID potvrda u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi uspio. Nakon nekoliko dana gotovo da nemamo onih početnih problema, nemamo nikakvih problema u poštovanju tih mjera i vrlo brzo počet će se razgovarati o eventualnom proširenju – kazao je Capak.

Cijeli članak pročitajte na linku https://www.poslovni.hr/hrvatska/covid-potvrde-uskoro-i-za-trgovacke-centre-restorane-i-kafice-4309841

wine walk novigrad vino šetnja vinograd

Wine & Walk u Novigradu: Jesenska eno-gastronomska avantura s pogledom na more

kanalizacija Otvoreno gradilište na Mandraču u Novigradu

NOVIGRAD: Počela trogodišnja obnova i dogradnja kanalizacije