in

BICIKLOM IZ HANNOVERA DO POREČA – VLADO BUŽDON s 3 prijatelja Nijemca napravio put od 1.750 kilometara

Foto Tanja Kocijančić

Nakon točno mjesec dana putovanja Vlado Buždon, rodom iz Poreča, sa svoja tri prijatelja Nijemca stigao je danas u Poreč. Buždon, zajedno s Michaelom Tertiltom, Thomasom Herknerom i Hansom Surmannom na ovaj se put odlučio nakon podužeg planiranja i redovnog bicikliranja po Njemačkoj i Europi. Dočekali su ih Buždonova rodbina i prijatelji, zajedno s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem i direktorom Turističke zajednice Nenadom Velenikom na Trgu slobode uz pjenušac i pjesmu.

Put su planirali u suradnji s TZ-om i pod pokroviteljstvom Grada Poreča. S Velenikom su napravili plan puta, što su dogovarali kada je Buždon boravio u Poreču, gdje osim što često dolazi radi rodbine i odmora, sudjeluje i na biciklističkoj utrci Rekreativna Parenzana.

Lajtmotiv ovog uzbudljivog puta bila je promocija Poreča, Istre i Hrvatske kao bike friendly destinacije, objasnio nam je Buždon.

-Vlado je izrazio veliku želju da napravi taj put biciklom, a mi smo objeručke to prihvatili i rekli smo da ćemo ga podržati u dijelu gdje možemo doprinijeti a to je promocija. Pa smo tako organizirali doček na Trgu slobode i tiskali smo im majice na čijoj je stražnjoj strani označen cijeli put od Hannovera do Poreča. Time smo reklamirali našu zemlju kao bike friendly destinaciju po cijeloj Njemačkoj. Hvalevrijedan projekt je uspio na zadovoljstvo naše i njihovo, kazao je Nenad Velenik.

Inače, Buždon živi u Hannoveru već 39 godina, kamo je otišao radi ljubavi. Suprugu Tinu, Njemicu, u svojim je mladim danima upoznao dok je sa svojim ondašnjim bendom Alge svirao na jednoj terasi na Lanterni. Ona je došla plesati na tu terasu i tako se rodila ljubav. Međusobno su se posjećivali i jednom je dana odluka pala – konačno seljenje u Hannover, gdje mu je jako lijepo. Nakon umirovljenja odlučio se posvetiti češće svojim velikim hobijem – bicikliranju.

-Želju za ovim putom biciklom od Hannovera do Poreča imao sam još i prije penzije.  Trebalo mi je zatim dvije, tri godine da to i ostvarim nakon umirovljenja. Tražio sam tko bi želio sa mnom i tko bi me mogao pratiti. Michael je rekao odmah da želi, a onda su se javili i Thomas i Hans. Inače, često vozimo zajedno po Europi, ispričao nam je Vlado. Osim njega, u penziji su još Michael i Hans, dok Thomas još radi.

-Tu ostajemo nekoliko dana i onda smo 1. lipnja u Trogiru, nakon čega idemo na Brač, Hvar, Korčulu, Pelješac i u Dubrovnik, pa nazad. To organiziram svake druge godine, prošli smo biciklima sve naše otoke, Srednju Dalmaciju i Kvarner, a druga jedna gospođa organizira ture po Njemačkoj i Europi.

Mjesec dana na putu vozili su 90 posto uvijek uz rijeke. Jedino loše bilo je samo vrijeme, jer je tri tjedna padala kiša a jedan dan snijeg. No, straha nije bilo. Inače, trojica Nijemca koji su došli s njim već poznaju Istru i već su ljetovali u Poreču. Tako da su svi zapravo doma ovdje.

Sada će se malo odmoriti u Poreču, a onda kreću dalje u nove avanture po Dalmaciji.

Tekst&foto Tanja Kocijančić

Pijanist Kristian Keil nastupa u Umjetničkoj školi Poreč 27. svibnja

Hrvatska reprezentacija PRVAK SVIJETA! Čestitke porečkim kuglačicama Nataši Ravnić i Marijani Liović