in

Božinović protiv represije i nepotrebnih putovanja

Davor Božinović/Twitter

Tri osobe s južnoafričkim sojem bile su na izletu u Zanzibaru. “Dobili smo od ECDC-a potvrdu za dvije osobe koje su u Zanzibaru bile krajem prvog mjeseca, one su završile u karanteni i nije bilo prijenosa bolesti na okolinu. Za jednu osobu čekamo potvrdu, bila je u Zanzibaru 16. veljače, prije završetka izleta je došla kući, imamo sumnju na južnoafrički soj, a potvrda će doći od ECDC-a”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer na komferenciji za novinare. 

Dodao je kako sve osobe koje u Hrvatsku dolaze iz Južnoafričke Republike i Zanzibara podliježu istim mjerama kao i osobe koje dolaze iz Velike Britanije i Brazila. 

Božinović protiv poticanja represije, citirao Nietzschea

Što se tiče pojave novih sojeva načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović podsjetio je kako cijela Europa upozorava građane da nije vrijeme za putovanja koja nisu nužna, pogotovo u krajeve u kojima je dokazano prisustvo novih varijanti virusa.

“Svako je takvo putovanje, a vidimo da je južnoafrički soj došao s putovanja u određenu afričku zemlju, rizik za širenje novih varijanti virusa, čime se otežava ukupna borba s pandemijom”, istaknuo je.

Upitan zašto se ne kažnjavaju masovna okupljanja mladih, poput onih ispred HNK-a u Zagrebu, Božinović je upozorio na niz istraživanja od početka pandemije, koja pokazuju da mladi diljem svijeta nisu dovoljno uključeni u život zajednice.

To nije lako rješavati preko noći, kazao je, trebalo bi obnoviti solidarnost unutar zajednice tako da više mislimo na druge, a manje samo na sebe i svoju skupinu.

Još uvijek smatram da je represija zadnja stvar koja bi se u ovakvoj situaciji trebala poticati, rekao je Božinović i i citirao njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea: “Nemojte nikada vjerovati ljudima koji imaju moćan refleks prema kažnjavanju”.

Izvor Vlada RH

Međunarodni dan civilne zaštite: Ova pandemija pokazala je koliko je istarski sustav potreban i dobro organiziran

POREČ: VINISTRA i Svijet malvazija vraćaju se nakon korona-pauze!