in

Božinović najavio nove mjere. Jedna se odnosi na covid-potvrde

Foto Davor Božinović/Twitter Vlade RH

U četvrtak je u Hrvatskoj zabilježeno 6.310 novih slučajeva zaraze, što je najviše od početka epidemije. Prijašnji rekord postavljen je 10. prosinca 2020. godine kada je bilo 4620 novih slučajeva. Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite na sjednici Vlade rekao je da se razmatraju nove mjere za suzbijanje epidemije.

“Inspektori su pojačali nadzor poštivanja mjera. Provedeno je 11.578 nadzora u tjedan dana, nepravilnosti se najviše odnose na rad kafića nakon 24 sata, nenošenje maski, nepridržavanje razmaka među stolovima i ljudima, nenošenja maski u javnom prijevozu… Izdano je 27 prekršajnih naloga”, rekao je Davor Božinović.

“Razmatramo nove mjere i o tome razgovaramo i na vrijeme ćemo izvijestiti javnost”, istaknuo je.

“Još uvijek traju razgovori, a javnost ćemo obavijestiti o zaključcima kad oni budu doneseni”, dodao je čelnik Nacionalnog stožera.

Plenković: Vidjet ćemo što će se događati u idućim danima

Govoreći o stanju s epidemijom na sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković rekao je da ćemo vidjeti što će se događati u idućim danima.

“Stožer prati epidemiološku situaciju i razvoj koraka koje možemo poduzeti, no u svakom slučaju i dalje, a to ponavljamo otkako je cjepiva u izobilju, da je najbolja i najsigurnija mjera u borbi protiv virusa, koju imamo na raspolaganju, cijepljenje. I ovaj put pozivam sve koji se nisu cijepili da se cijepe, a oni kojima je vrijeme za treću dozu, da je prime”, rekao je Plenković.

Podsjetio je i na temeljne mjere zaštite, održavanje distance, nošenje maske, prozračivanje, izbjegavanje okupljanja, higijena ruku.

“Epidemiološku situaciju četvrtoga vala u najvećoj mjeri određuje broj necijepljenih. Dakle, necijepljeni određuju dinamiku epidemiološke situacije”, rekao je Plenković.

“Svih 22 preminulih u listopadu u dobi ispod 50 godina nisu bili cijepljeni”, rekao je Plenković.

“Proteklih dana bilježi se ipak mali rast novocijepljenih”, rekao je premijer.

“Ne možemo ograničavati život cijepljenima i preboljelima”

ministar zdravstva vili beroš
Vili Beroš – Foto Twitter Vlade RH

“Novog zatvaranja ne može biti u ovakvom stanju. Mjere ćemo prilagoditi trenutku. One koji su doista zaštićeni, oni koji su preboljeli i cijepljeni, njima ne možemo ograničavati život”, kazao je. “Iz vala u val je sve teže, ljudima je sve teže. Jedini izlaz iz ove krize je cijepljenje”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš o mjerama.

Na upit hoće li među mjerama biti šira upotreba covid-potvrda, Beroš je rekao da je to jedna od mjera.

“Nitko u Europi nije bio spreman na ovo. Neću ni govoriti koji scenariji su nam na pameti, mi smo svega bolno svjesni. Zato molimo naciju da se cijepi”, dodaje Beroš. “Molim naciju da vjeruje znanstvenicima i struci. Ne moraju vjerovati meni, neka vjeruju znanstvenicima”, apelira ministar.

O situaciji u bolnicama

“Daleko smo od maksimalnih opterećenja, imamo mjesta za dodatno širenje kapaciteta. Imat ćemo prioritete, hitni pacijenti, a oni koji nisu hitni morat će čekati, i to nije dobro. Samo zajedničkim naporima možemo polučiti rezultat. Ne znam što nam nosi budućnost, ali možete biti mirni”, komentirao je Beroš stanje u bolnicama.

Izvor N1 Hrvatska/Index.hr

katarina nemet ids

ISTRA U SABORU Nemet o izmjenama zakona: Koristi će imate tek mali dio ugostitelja

prijatelj suncu poreč besplatno savjetovalište protiv malignih bolesti na koži

PRIJATELJ SUNCU: U tijeku prijave za dermatološke preglede u Baderni, Žbandaju, Varvarima i Fuškulinu