in

ISTRA U SABORU Nemet o izmjenama zakona: Koristi će imate tek mali dio ugostitelja

Foto IDS

Danas je u sklopu saborske rasprave o Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti zastupnica kluba IDS-a, Katarina Nemet, potvrdila kako je ponovno riječ o gotovo zanemarivim izmjenama, koje s jedne strane gase „požar“ i koji je jednim dijelom izazvan sporošću procesa legalizacije bespravnih objekata, a s druge strane da je riječ tek o jednom od beskonačnih minornih usklađenja s EU legislativom.

-Od obje zakonske promjene koristi će imati tek manji dio pružatelja ugostiteljskih usluga, pa je zapravo o nekoj koristi, o nekom benefitu za ovu djelatnost, u kontekstu ovih izmjena zakona, smješno i govoriti. Ovom prigodom ću naglasiti kako je moje mišljenje da se u sklopu strategije svakako trebati fokusirati na održivi turizam i redefiniranje ukupne turističke ponude u tom pravcu, naravno uz suglasnost svih ključnih dionika. No ono što je po meni najvažnije, a što uvijek naglašavam, je da ta strategija bude provediva, da na koncu ne dobijemo dokument u kojem će puno toga biti samo lijepo napisano, navodi Nemet.

Zastupnica je između ostalog govorila još jednom o velikom poreznom i parafiskalnom opterećenje koje hrvatski turizam već godinama stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju iz drugih turističkih zemalja. Dodatno smanjenje stope PDV-a na smještaj te smanjenje i ujednačavanje porezne stope na sve ugostiteljske usluge kao i reduciranje prevelikog broja parafiskalnih nameta nešto je o čemu treba ozbiljno razmisliti ukoliko se hrvatskom turizmu želi dati ruka podrške te je apelirala na Vladu, Premijera Plenkovića i resorne ministre da ozbiljno shvate situaciju.

Nemet je zaključila da o hrvatskom turizmu treba voditi računa na strateškoj razini, dodavši da se treba što prije donijeti nova strategija razvoja turizma, i da se ne zaboravi na sve one ljude koji turizam zapravo čine, turističke djelatnike i ugostitelje,  kao i  sve one koji čine turističku sliku Hrvatske, jer, navela je zastupnica, oni su važni i mi ih trebamo, kao što i oni trebaju nas.

Izvor IDS

ids presica pula paus paliaga glavičić miletić

IDS objavio nova pravila: Svaki njihov član mora objaviti imovinsku karticu

ministar Davor Božinović

Božinović najavio nove mjere. Jedna se odnosi na covid-potvrde