in

Covid potvrde u javnim i državnim službama: Ovako će to izgledati od utorka

Foto Vlada RH

Od utorka covid-potvrde obavezne su za sve zaposlenike javnih i državnih službi, kao i korisnike njihovih usluga. Prvotna odluka je bila da će covid-potvrde biti obavezne od ponedjeljka, no Krunoslav Capak sinoć je objavio da se njihovo uvođenje odgađa za jedan dan. Dakle, covid-potvrde za sve zaposlenike u javnom i državnom sektoru su obavezne od utorka. Zbog toga se u ponedjeljak očekuju ogromne gužve na mjestima za testiranje, piše Index.hr u petak.

Kako će sve izgledati i kako će se ova mjera provoditi, o tome je danas govorio Nacionalni stožer civilne zaštite na presici. Za početa su objavili da u zadnja 24 sata imamo 6.449 novih slučajeva. U 24 sata testirano je preko 15.000 osoba, postotak pozitivnih je preko 40 posto. Imamo 53 umrla u 24 sata. Od tih umrlih 14 je cijepljenih s dvije doze, jedna osoba s tri i jedna jednom dozom.

Božinović o covid-potvrdama

Šef Stožera Davor Božinović govorio je o uvođenju covid-potvrda.

“Odluka stupa na snagu 16. kako bi se u ponedjeljak oni na koje se odnosi odluka mogli testirati. Testiranje će biti dva puta tjedno, a svaki poslodavac odlučuje koji su to dani”, kaže.

Popis svih mrežnih mjesta, kaže, bit će dostupan na službenim stranicama institucija.

“Ova mjera uvodi se isključivo iz epidemioloških razloga. EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, preboljela ili cijepljena. Odluka se odnosi na dužnosnike, državne i javne službenike, lokalne službenike, zaposlenike trgovačkih društava u vlasti države ili lokalne samouprave”, kaže Božinović.

“Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su EU potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista odluka odnosi se na sve stranke koje tu dolaze, sve pružatelje usluge koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi. Oni koji odbiju predočiti potvrdu ne mogu ulaziti u prostorije”, kaže.

“Odluka se odnosi i na vojsku te zaposlenike zračnih luka”, kaže. 

“Ovo se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO-a dolaze podići svoju covid-potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo”, rekao je Božinović.

“Dana je preporuka i poslodavcima na koje se ovo ne odnosi da sami mogu uvesti mjeru”, dodao je.

“Stožer je produljio odluke koje se odnose na rad trgovina, javni prijevoz, odluku o maskama te odluku o prelasku granice”, dodao je Božinović.

Sva testna mjesta mogu izdati potvrdu, HZZO šalteri to isto rade. S obzirom na veći broj korisnika, otvorili smo novih preko 6500 ustanova, to su ordinacije obiteljske medicine, pedijatrijske i stomatološke ordinacije, 460 postojećih lokacija, tamo radi preko 20.000 ljudi koji mogu izdavati covid-potvrde“, rekla je Curać.

“Svako testiranje i cijepljenje se odmah evidentiraju u sustavu”, dodala je.

“Preko vikenda apeliramo da se to obavi isključivo preko e-Građana”, dodala je Curać.

“Svaka promjena statusa cijepljene osobe zahtijeva da osoba izvadi novu covid-potvrdu. Ovo posebno napominjemo jer je u tijeku kampanja dodatnom dozom. Treća doza ne znači da će se automatski produljiti covid-potvrda. Te osobe trebaju dobiti novu potvrdu”, rečeno je na Stožeru.

Cijeli članak pročitajte klikom na link https://www.index.hr/vijesti/clanak/stozer-objavio-detalje-o-uvodjenju-covidpotvrda-evo-kako-ce-to-izgledati-od-utorka/2317825.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_prva_d

foto istarka županija prevoditelji sastanak zajednica talijana pula

U Zajednici Talijana prvo predavanje stručnog usavršavanja za prevoditelje

vinarija kozlović momjan presica momjanski muškat studeni 2021 foto tanja kocijančić

Momjanski muškat europski zaštićeni proizvod: Povijesni dan za Momjan i Bujštinu