in

U Zajednici Talijana prvo predavanje stručnog usavršavanja za prevoditelje

Foto Istarska županija

Radna skupina Istarske županije za ujednačavanje terminologije na talijanskom jeziku, koju je osnovao Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije, organizirala je prvo predavanje stručnog usavršavanja za prevoditelje, a koje je održano danas, u Zajednici Talijana u Puli.

Predavanje pod naslovom “Pisanje velikog slova u suvremenom institucionalnom talijanskom jeziku između normiranja i oscilacije“ održao je prof. Stefano Ondelli, redovni profesor talijanske lingvistike na Odjelu za znanosti u području prava, jezika, usmenog i pismenog prevođenja Sveučilišta u Trstu. Osim članova Radne skupine, predavanju su prisustvovali i sudski tumači iz Istarske županije.

– Tema predavanja pokazala se posebno značajnom za prevoditelje, ali i za sva zanimanja koja zahtijevaju sastavljanje pisanih tekstova na talijanskom jeziku i to ne samo u institucionalnom kontekstu, nego i u području prava, uprave i javnog priopćavanja, izjavila je v.d. pročelnice nadležnog odjela Tea Batel.

U tekstovima koji su dostupni na talijanskom jeziku – danas pretežno online, ali i putem drugih medija – primjećuje se oscilacija u uporabi velikog slova, posebice kod pisanja naziva ustanova, funkcija, ureda i naslova publikacija.

Prevoditelji koji prevode s hrvatskog na talijanski jezik, svjesni strogog normiranja u pogledu pisanja velikog i malog slova u izvornom jeziku, moraju se sami snalaziti u suočavanju sa stvarnim poteškoćama oscilacije u uporabi velikog slova u ciljnom jeziku.

Na kraju predavanja prof. Ondelli odgovorio je na pitanja prevoditelja, ponudio praktične savjete i riješio najčešće nedoumice u vezi s pisanjem velikog slova u administrativnom stilu suvremenog talijanskog jezika.

– Radi se o prvom predavanju stručnog usavršavanja za prevoditelje koje je organizirano zahvaljujući suradnji s Odjelom za znanosti u području prava, jezika, usmenog i pismenog prevođenja Sveučilišta u Trstu. Predavanje je bilo besplatno za sve sudionike, a slična predavanja naš će Upravni odjel organizirati na godišnjoj osnovi, izjavila je Batel. 

Izvor Istarska županija

zasadi stablo ne budi panj poreč

POREČ opet u akciji ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ: Građanima će podijeliti više od 600 stabala

nacionalni stožer civilne zaštite

Covid potvrde u javnim i državnim službama: Ovako će to izgledati od utorka