in

Momjanski muškat europski zaštićeni proizvod: Povijesni dan za Momjan i Bujštinu

Foto Tanja Kocijančić

Iznimno pogodni položaj i mikroklima, kao i specifični sadni materijal muškata koji se tradicionalno koristi na Momjanštini čini vino muškat momjanski jedinstvenim te zahvaljujući inicijativi udruge Vino Momillianum koja je pokrenuta još 2013. godine, u kolovozu ove godine je Europska komisija objavila u Službenom listu Europske unije da je hrvatsko vino muškat momjanski dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti.

vinarija kozlović presica grad buje muškat momjanski foto tanja kocijančić studeni 2021
Foto Tanja Kocijančić

 Europska komisija je početkom kolovoza ove godine objavila u Službenom listu Europske unije da je hrvatsko vino Muškat momjanski dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime je ovaj proizvod upisan u eAmbrosiu registar oznaka zemljopisnog porijekla EU-a.

Boris Miletić i Fabrizio Vižintin - Foto Istarska županija
Boris Miletić i Fabrizio Vižintin – Foto Istarska županija

Danas je tim povodom, u Vinariji Kozlović, održana konferencija za medije u organizaciji Grada Buja. Na konferenciji je predstavljen vizualni identitet za buduće predstavljanje Muškata momjanskog – Moscato di Momiano.

Prisutnima su se obratili i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, predsjednik Udruge „Vino momilianum“ Gianfranco Kozlović koji je naglasio da je ovo povijesni trenutak za njihov kraj, zatim pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, bivši  gradonačelnik Buja Edi Andreašić koji je, kao i bivši župan Ivan Jakovčić, podsjetio tijek ove priče o zaštiti izvornosti. Sve detalje iznio je dr. sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

momjan muškat vinari kabola sinković kozlović prelac
Momjanski muškatiri – Foto Tanja Kocijančić

Prisutnima se obratio i istarski župan Boris Miletić, koji je istaknuo da je Muškat momjanski jedan od istarskih brendova, vino duge tradicije i vrhunske kvalitete.

– Tako mala regija, a toliko posebnosti, proizvoda po kojima smo nadaleko poznati i kojima se neizmjerno ponosimo, a iza kojih, stoji trud i mukotrpan rad našega čovika. Biti poljoprivrednikom nije nimalo lako,  a nije lako ni biti konkurentan na globalnom tržištu. I zato smo se mi u Istri  opredijelili za izvrsnost i kvalitetu, te smo danas svjetski poznati kao vrhunska eno-gastronomska destinacija, što potvrđuje da smo odabrali ispravan put, rekao je župan dodajući kako su nedavna istraživanja pokazala s da je uz more i sunce, drugi glavni motiv dolaska gostiju u Istru naša enogastronomija.

edi andreašić buje momjan vinarija kozlović foto tanja kocijančić
Edi Andreašić – Foto Tanja Kocijančić


Postupak zaštite naziva muškat momjanski započeo je nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji kad je podnesen zahtjev za zaštitu oznake izvornosti Muškat momjanski / Moscato di Momiano. Zahtjev za zaštitu Ministarstvu poljoprivrede podnijela je Udruga „Vino Momilianum“, a specifikaciju za spomenuti proizvod izradili su Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča i članovi Udruge Vino Momilianum.

vinograd-momjanski-muškat
Foto Istarska županija


Naziv kombinira naziv sorte vinove loze (Muškat / Moscato, od sorte Muškat bijeli) i naziv zemljopisnog područja (momjanski/di Momiano) po mjestu Momjan, koje se nalazi na sjevernom dijelu istarskog poluotoka. Iako se vino sorte muškat bijeli u većoj ili manjoj mjeri tradicionalno uzgaja u raznim područjima Istre, upravo je Momjan od davnina poznat kao tipično područje uzgoja ovog vina. Prirodni uvjeti klime, tla i reljefa koji karakteriziraju šire područje Momjana iznimno su pogodni za uzgoj sorte muškat bijeli, o čemu svjedoče brojni povijesni izvori, manifestacije na temu Muškata koje se tradicionalno održavaju u Momjanu, kao i znatan broj obitelji vinogradara i vinara s tog područja koji već generacijama proizvode ovo vino. Muškat momjanski je bijelo vino bogatog okusa i izražene sortne aromatičnosti.

Uz 18 zaštićenih oznaka izvornosti hrvatskih vina na razini EU, 6 oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednu oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina, Hrvatska danas broji i čak 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

vinarija kozlović momjan presica momjanski muškat studeni 2021 foto tanja kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

nacionalni stožer civilne zaštite

Covid potvrde u javnim i državnim službama: Ovako će to izgledati od utorka

bolnica pula foto tanja kocijančić srpanj 2021

Zbog korone: Pulska bolnica obustavlja kirurški program osim hitnoća