in

Dječurlija na internetu naručila na tisuće krivotvorenih eura pa ih trošila po butigama

Policija je prijavila tri mlađe osobe koje su putem društvene mreže nabavile krivotvoren novac, a onda ga stavljale u optjecaj

Pulska je policija dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da su 23-godišnjakinja, 20-godišnjak i maloljetnik počinili ukupno 20 kaznenih djela krivotvorenje novca, priopićila je Policijska uprava istarska.

Naime, 20-godišnjak je putem društvene mreže naručio nekoliko tisuća krivotvorenih eura kako bi  novac stavio u optjecaj kao pravi te kako bi na taj način pribavio protupravnu imovinsku korist. Potom je u razdoblju od 2. do 6. prosinca dio novca u apoenima od 50 eura sam stavljao u promet u trgovini u okolici Pule, a dio novca je dao 23-godišnjakinji i maloljetniku, koji su ih također stavljali u promet u istoj trgovini.

Policija je pronašla i privremeno oduzela dio krivotvorenog novca, a protiv osumnjičenih će podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Policijska uprava istarska upozorava građane da obrate pozornost na novčanice koje primaju, a kako bi bili sigurni da je novčanica koju su primili originalna, podsjećamo na koji se način može provjeriti autentičnost novčanice:

  • Osjetite teksturu novčanice – papir je napravljen od pamučnih niti u posebnom tkanju te je kao takav tvrđi, izdržljiviji i otporniji na ”habanje” od komercijalnih papira od celuloze.
  • Okrenite novčanicu prema izvoru svjetlost – morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit i brojeve nominalne vrijednosti, koji se nalaze sa svih strana novčanice.
  • Pogledajte novčanicu pod kutom – potražite hologramski simbol i elemente tiskane prelijevajućom bojom.
  • Ukoliko ste u mogućnosti, obavite dodatne provjere uz pomoć UV svjetiljke, povećala, IR kamera i slično.

Ukoliko posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijavite najbližoj policijskoj postaji, javlja policija.

Mjesec borbe protiv ovisnosti: Što su to nesupstancijalne ili ponašajne ovisnosti? Posljedice su vrlo ozbiljne!

Vikend na Adventu Poreč: Slatko jutro, festival Veseli glasi, nastup Techno Vikingsa i Big wavea i dječje predstave