in

Internetska prijevara: Istrijan lažnom agentu uplatio puno novca, jer mu je obećao veliku dobit

Ilustracija - Foto Pixabay
Slika /2021/investicijske prijevare copy.jpg

Policija upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara te da se dobro informiraju o svim rizicima

Pazinska je policija zaprimila prijavu 67-godišnjaka koji je prevaren prilikom ulaganja novca.
Muškarac je prijavio da ga je početkom travnja s nepoznatog inozemnog broja kontaktirala nepoznata muška osoba koja ga je nagovorila na novčana ulaganja za koja bi ostvario mjesečnu dobit od 20 posto uloženog novčanog iznosa. Muškarac je tijekom travnja putem internetske aplikacije izvršio višekratne uplate novčanih sredstava koje je tražio navodni investicijski agent u ukupnom iznosu od više tisuća eura. Od 29. travnja 67-godišnjak više nije mogao stupiti u kontakt s osobom s kojom je komunicirao, nakon čega je shvatio da je prevaren.

Policijski službenici nastavljaju utvrđivati okolnosti događaja.

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati.

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji, objavila je istarska policija 9. svibnja 2023.

Foto Tanja Kocijančić

Poreč, općine, Plava Laguna i Valamar doniraju vrijedne uređaje Domu zdravlja i obnavljaju radiološku ordinaciju

POREČ: Unique osvojio čak 13 medalja na World international dance openu