in

Istra: 76-godišnjak povjerovao lažnom brokeru kriptovaluta koji ga je dobrano opelješio

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija

Predstavljajući se kao trgovac kriptovalutama muškarca je oštetio za više tisuća eura

Pazinska policija istražuje prijevaru prilikom trgovanja s kriptovalutama. Naime, 76-godišnjak je prijavio da se početkom rujna putem mobitela svojim osobnim podacima registrirao u aplikaciju kako bi investirao u kriptovalute. Kontaktirao ga je navodni broker koji ga je navodio kako da u više navrata uplati novac u kripto novčanik, obećavajući mu zaradu od više desetaka tisuća eura. Nakon što je 76-godišnjak uplatio više tisuća eura, a nije dobio povrat uloženog, shvatio je da je prevaren i događaj je prijavio policiji. Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku , objavila je istarska policija 14. prosinca 2023.

bicikli bicikl ilustracija policija mup

Istra: Ulovili kradljivca bicikla

Foto Usluga Poreč

Novo naselje, Veleniki i Žbandaj kreću s odvojenim sakupljanjem biootpada