in

Izazvala nesreću pod utjecajem 2,45 promila – Udarila u stupiće, ozlijedila suvozačicu

Ilustracija Pixabay

Jučer oko 22.50 sati 43-godišnja slovenska državljanka je pod utjecajem alkohola od 2,45 promila upravljala automobilom Škoda, slovenske registracijske oznake, kolnikom ulice Trg Nimfej u Puli.

Dolaskom nasuprot Arene, vozačica je skrenula udesno kada je, uslijed bitno smanjenih vozačkih sposobnosti, udarila u dva metalna stupa i ploču koja označava zapreke na cesti. U prometnoj nesreći lake tjelesne ozljede zadobila je 24-godišnja austrijska državljanka, inače putnica u automobilu.

Vozačica je smještena u posebne policijske prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv nje se pokreće prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policijska uprava istarska podsjeća da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja, te vozačima koji su konzumirali alkohol savjetuje: 

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste. 

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 g/kg propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

  • smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati
  • premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati. 

Izvor PU istarska

provala lopov pljačka krađa policija mup

Policija pronašla žene koje su provaljivale u stanove – U bandi Hrvatice, Sprkinja i Talijanka

Foto OŠ Tar-Vabriga

TAR: Projekt „Schreib mir eine Nachricht!“ okončan druženjem u Vrsaru