in

Izgubio 200.000 kuna zbog online investiranja u novčane valute, dionice, zlato i srebro

Foto MUP

Rovinjska je policija zaprimila prijavu 48-godišnjaka koji je prevaren za preko 200 tisuća kuna prilikom investiranja u razne novčane valute, dionice, zlato i srebro.

Nakon što je na internetskom portalu pronašao tvrtku koja se oglašavala kao brokerska kuća sa sjedištem u Južnoafričkoj Republici, muškarac je stupio u kontakt s navodnim brokerima te je prema njihovim savjetima od 2. prosinca prošle godine do 26. veljače ove godine uplaćivao novac na svoju ”poziciju” na internetskoj platformi tvrtke. Novac je uplaćivao radi ulaganja u kriptovalute i novčane valute, zlato i srebro te razne dionice, pri čemu su ga navodni brokeri stalno poticali na nova ulaganja kako bi vratio uloženi novac i ostvario zaradu.

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati.  

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji, objavila je istarska policija.

Nešto čudno se događa na vašem Facebooku? Ovo su znakovi da su vam hakirali profil

Policija uhvatila tri pijana vozača – Najviše, čak 2,42 promila, izmjerili muškarcu na biciklu