in

Pazin: Je li netko vidio crvenu Alfu koja je oborila djevojku na pješačkom prijelazu?

Ilustracija

Policijski službenici tragaju za vozačem automobila Alfa Romeo crvene boje koji je jučer u Pazinu oko 17.45 sati oborio djevojku na pješačkom prijelazu. Naime, zasad nepoznati vozač upravljao je Alfom nepoznate registarske oznake iz smjera Ulice Miroslava Bulešića u smjeru Ulice Matka Brajša Rašana. Vozač se pješačkom prijelazu nije približavao dovoljnom sigurnosnom brzinom da se može pravovremeno zaustaviti te je prednjim dijelom automobila udario u maloljetnu pješakinju, koja je prelazila kolnik preko obilježenog pješačkog prijelaza. Pješakinja je lakše ozlijeđena, a vozač se nakon prometne nesreće udaljio s mjesta događaja.

Policija poziva svjedoke radi utvrđivanja okolnosti nastanka prometne nesreće da se jave u Policijsku postaju Pazin na broj telefona 052/538 139 ili broj 192, a informacije mogu proslijediti i putem e-maila pp.pazin@mup.hr.

No, to jučer nije bila jedina nesreća u kojoj su stradali pješaci. Naime, također u Pazinu, nedugo nakon ove nezgode, u 17.50 sati, dogodila se druga prometna nesreća NA ISTOM PJEŠAČKOM PRIJELAZU u kojoj je također lakše ozlijeđena pješakinja. Nesreća se dogodila kada je 40-godišnjak upravljao automobilom Škoda Fabia, pulske registarske oznake, kolnikom Ulice Jurja Dobrile u smjeru Ulice Matka Brajša Rašana. Vozač se pješačkom prijelazu nije približavao dovoljnom sigurnosnom brzinom da se može pravovremeno zaustaviti te je prednjim dijelom automobila udario u  87-godišnju pješakinju. Ozlijeđenoj ženi pružena je pomoć u Općoj bolnici Pula, gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena. Protiv vozača automobila podnosi se optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Prva prometna nesreća dogodila se jučer oko 7.20 sati u Puli, kada je pak pješak teže ozlijeđen. Nesreća se dogodila kada je 24-godišnjak upravljao automobilom Opel Zafira, pulske registarske oznake, kolnikom Rakovčeve uliice. Dolaskom do raskrižja s Faverijskom ulicom, vozač se pješačkom prijelazu nije približavao sigurnosnom brzinom te je prednjim dijelom udario u 74-godišnjeg pješaka. Ozlijeđenom pješaku pružena je pomoć u Općoj bolnici Pula, gdje je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju. Protiv vozača automobila se zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu podnosi kaznena prijava u redovno postupku.

Stoga Policijska uprava istarska upozorava vozače da pripaze na pješake, a pješake da poštuju prometne propise.

U 2018. godini na području PU istarske dogodilo se 87 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci, a u kojima je stradao 91 pješak. Sedam pješaka je smrtno stradalo, 14 pješaka je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 70 pješaka je lakše ozlijeđeno. U 11 prometnih nesreća počinitelji su bili pješaci, što iznosi 13% od ukupnog broja prometnih nesreća, dok su vozači prouzročili 87% prometnih nesreća.

Najčešće greške vozača su:

  • neprilagođena brzina kretanja vozila
  • vožnja unazad
  • ostale greške vozača.

Najčešće greške koje čine pješaci u prometu su:

  • nekorištenje obilježenog pješačkog prijelaza
  • ostale greške pješaka.

Povećano stradavanje pješaka nastavlja se i u 2019. godini, tako smo do 15. siječnja na području Postaje prometne policije Pula evidentirali četiri prometne nesreće naleta vozila na pješaka te na području Policijske postaje Pazin dvije prometne nesreće naleta vozila na pješaka. Najveći broj prometnih nesreća bio je nalet vozila na pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima pa je tako u pet prometnih nesreća, jedan pješak zadobio teže tjelesne ozljede, dok su četiri pješaka lakše ozlijeđena, a zabilježen je i jedan nalet vozila na pješaka na parkirališnom prostoru, gdje je pješak teže ozlijeđen.

Policijski službenici prometne policije redovito, tijekom svakodnevnih zadaća te povremenim ciljanim akcijama provode pojačane kontrole i nadzore zona raskrižja na kojima se nalaze obilježeni pješački prijelazi te na područjima gdje je uočeno veće kretanje pješaka. Ove pojačane aktivnosti policije imaju za cilj podizanja razine stanja sigurnosti u cestovnom prometu i smanjenje stradavanja pješaka, s obzirom da su pješaci jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, posebice kada se radi o djeci te pješacima starije životne dobi i osobama s invaliditetom.

U svibnju nova manifestacija s olimpijskom disciplinom - Plava Laguna 5150 Triathlon Poreč

U svibnju nova manifestacija s olimpijskom disciplinom – Plava Laguna 5150 Triathlon Poreč

Porečki Lionsi organiziraju likovni natječaj za istarske učenike

Porečki Lionsi organiziraju likovni natječaj za istarske učenike