in

Lažna bankarica ‘olakšala’ tvrtku za 180.000 eura. Sve je počelo s jednim e-mailom

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija

Banka ju je obavijestila da je s bankovnog računa tvrtke obavljena transakcija u visini od oko 183 270 eura.

Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka zaprimili su prijavu o počinjenju kaznenog djela računalne prijevare na štetu tvrtke iz Rijeke.

Djelatnica oštećene tvrtke zaprimila je e-mail u kojem se iskazuje potreba za ažuriranjem aplikacije bankarske usluge te joj je dostavljena poveznica putem koje to može učiniti. Nakon što je ažurirala aplikaciju telefonski ju je kontaktirala nepoznata ženska osoba predstavivši se djelatnica banke te ju je uputila kako da klikom na poveznicu ažurira podatke internet bankarstva. Nešto kasnije, obavještena je iz banke da je s bankovnog računa tvrtke obavljena transakcija za više od 180 000 eura. Djelatnica tvrtke je shvatila da je prevarena te je događaj prijavljen policiji.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, iz policije građanima savjetuju da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica. Pratite obavijesti banaka i novčarskih institucija te u slučaju primanja sumnjive e-pošte putem koje se zahtijevaju povjerljivi i tajni podaci potrebni za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah osobno obratite djelatnicima vaše banke.

Uz najčešće investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu, postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456 , objavila je riječko-goranska policija.

trgovina supermarket hrana

Zbog komadića metala s hrvatskih polica povučena jedna vrsta namaza

droga zapljena

Oko 8,5 kilograma droge oduzeto u dva dana u Rijeci i još jednom gradu