in

Na koncertu LGBTIQ+ zajednice u Istri: Policija privela osobe koje su bacile baklje na pozornicu

Ilustracija MUP

Utvrđeno je kako su mladići kazneno djelo počinili zbog spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta drugih osoba

Pulska je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da su dvojica 18-godišnjaka i maloljetnik počinili kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u svezi sa zločinom iz mržnje.

Tijekom održavanja javnog okupljanja u dvorištu društvenog centra u Puli, trojica mladića su 18. lipnja oko ponoći s prozora na četvrtom katu za vrijeme glazbenog nastupa bacili na pozornicu dva pirotehnička sredstva, odnosno dvije baklje.

U događaju nije nitko ozlijeđen, a policijski službenici su brzom reakcijom uhitili trojicu mladića i nad njima proveli kriminalističko istraživanje, tijekom kojeg su utvrdili kako su osumnjičeni izazvali opasnost za život i imovinu zbog spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta drugih osoba.

Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 19. lipnja tijekom noći, privedeni u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske, objavila je istarska policija 19. lipnja 2023.

Zbog ovog incidenta medijima je jutros priopćenje poslao nezavisni zastupnik Marin Lerotić. Evo što je rekao: “

Novi incident koji se u subotu dogodio u DC Rojc i napad na LGBTIQ+ zajednicu tužan je  nastavak nemilih događaja kojima smo svjedočili u protekle dvije godine. Sjetimo se devastacije  parka u kojem se nalaze poprsja istaknutih istarskih boraca Narodnooslobodilačkog pokreta,  čupanja biste Line Marijanija, nacističkih znakovlja na zidovima Doma sportova Mate Parlov,  šaranja jumbo plakata Srpskog narodnog vijeća s natpisom „Ćirilica je pismo zaštitnika Europe  Ćirila i Metoda“ pa sve do zadnjeg napada Molotovljevim koktelom na zgradu Grada Pule! 

Opasni su ovo primjeri i nažalost sve češći te ih stoga kao društvo moramo jasno i glasno  osuditi. Pula i Istra oduvijek su bile primjer tolerantnog i multikulturalnog svijeta u kojem se svi  trebaju dobro osjećati i u kojem su svi dobrodošli. Kao zajednica moramo osuditi govor mržnje,  nasilje i zlostavljanje! Moramo osuditi svaki pokušaj diskriminacije! 

Pula je uvijek bila grad koji uvažava manjine, koja voli i ponosi se svojom tolerantnošću i  multikulturalnošću te neće dopustiti da pojedinci pokušaju stvoriti drugačiju, ružnu sliku o našem  gradu. Nadam se da će napadači biti adekvatno kažnjeni te kako se ovakvi nemili događaji više  neće događati. 

Ovim putem želim pozvati sve političke aktere na pulskoj političkoj sceni da zajedno  pošaljemo poruku kako nećemo tolerirati ovakvo ponašanje i napade.”

Foto Antonio Petrowski

POREČ: Spektakularan završetak sezone USB-ovih plesačica na svili

policija mup ilustracija

ISTRA: Neovlašteno ušao u tuđi prostor i tamo živio