in

NA LANTERNI KOD TARA: Obrat u slučaju seksualnog zlostavljanja maturantica – Prijavljeni austrijski zaštitari

Foto Valamar Lanterna Resort

NAKON bure koju je u austrijskim medijima podignula informacija o seksualnom zlostavljanju austrijskih maturantica u Istri, koje su navodno počinili zaštitari, iz austrijske tvrtke koja je organizirala putovanje stigla je službena informacija da su prijave podignute protiv austrijskih zaštitara koji su bili u pratnji maturantima, piše u srijedu Index.

“Izražavamo žaljenje zbog događaja, podnijeli smo prijave protiv austrijskih zaštitara, naših zaposlenika, koji su osumnjičeni za incident. Žalimo zbog negativnih događaja koji su se dogodili tijekom velikog maturalnog putovanja u Hrvatsku”, rekao je vlasnik X-Jama, dr. Aleksandar Knechtsberger.

“Intenzivno radimo na rasvjetljavanju svega što se dogodilo. Svoje zaposlenike (Austrijance) koji su kršili pravila i zakone prijavili smo policiji u Austriji, a prijave ćemo nastaviti podnositi ako bude potrebno”, dodao je.

Također, policija u Hrvatskoj privela je na dva dana jednog austrijskog gosta X-Jama, nakon što ga je prijavila jedna austrijska gošća istog putovanja. Oboje mladih ljudi vratilo se u Austriju. O incidentu postoje proturječne izjave. Svi daljnji pravni koraci sada su u nadležnosti austrijskih vlasti, kaže.

“Hrvatska je idealna destinacija za maturalna putovanja – gostoljubivost, lokalno stanovništvo, infrastruktura i priroda su jedinstveni. Radujemo se što tamo možemo biti gosti. Time još više žalimo što se neki od naših austrijskih zaposlenika nisu ponašali korektno i što su ostavili negativan utisak”, kaže Knechtsberger.

X-Jam već revidira sigurnosni koncept kako se takvi incidenti ne bi ponovili. “Rado ćemo opet doći u Hrvatsku, ispričavam se u ime cijele tvrtke!” naglašava Knechtsberger.

Ranije su tvrdili drugačije

Podsjetimo, X-Jam je, nakon što je priča izašla u javnost, tvrdio da nije bilo silovanja i da nijedna optužba nije potvrđena. 

“Tim X-Jama nalazi se na licu mjesta non-stop i također nadgleda rad vanjskog zaštitarskog osoblja. Postoji opsežan i detaljan sigurnosni koncept za ovo maturalno putovanje. Oko 300 zaposlenika na X-Jamu brine se za dobrobit i sigurnost gostiju. Od svog osnivanja X-Jam je primio 150.000 gostiju i nije bilo pritužbi. Iz današnje perspektive mogu se isključiti silovanja i davanje droga za silovanja, za što se optužuje službenike osiguranja”, naveli su tada.

BUJE/POREČ: Maturant SŠ Mate Balote objavio knjigu „Riječi su moćne“

U nedjelju 17. slikarski ex tempore CHARMING NOVIGRAD